Közélet

Hol, mennyi idő alatt lopnak el egy biciklit?

Rejtett kamerákkal és olcsó biciklikkel egy argentín újságíró fel kívánja mérni Buenos Aires egyes városrészeinek közbiztonságát: minnél később lopják el egy kerületben a leláncolatlan biciklit, annál biztonságosabb.

"A felmérés nyilván nem bír statisztikai relevanciával, de valahol mégis megmutatja, hogy ahol hamarabb ellopják a kerékpárt, az a körzet veszélyesebb" - idézi a 37 éves publicistát a Reuters.

Mariano Pasik a lopásokat rejtett kamerával felveszi, amit az interneten közzé is tesz. (Igaz, a tolvajok arcképét elmossa.) Hosszú távon szeretné, hogy mások is csatlakozzanak kezdeményezéséhez, hogy akár egy világméretű biztonsági indexet össze lehessen állítani - mint ahogy a vásárlóerő-paritást a The Economist a Big Mac indexszel méri, mondta az újságíró.

Az újságíró szerint a projekt részben művészet, részben valóságshow, részben újságírás és részben szórakozás. A videókon látni, hogy nem profi tolvajokkal van dolgunk, nem olyan emberekkel, akik lopni indultak el otthonról. Egyszerűen nem bírnak a kísértéssel és úgy döntenek, bűncselekményt követnek el" - mondta Pasik. "Gondolkodnak, gondolkodnak, elmennek, visszajönnek, telefonálnak; őrült dilemmában vannak magukkal. Az egész sokkal inkább a jó és a gonosz harcáról szól, semmint a bicikliről." Eddig a tesztek során egyetlen női tolvaj nem fordult elő.

Kiemeli: tervének része, hogy bemutassa, a média hozzáállása a bűnözéshez szintén a probléma része. Az embernek teljesen torz képzetei vannak, hol milyen gyorsan tűnik el egy bicikli. Az utolsó közzétett videón egy áldatlan kerületben egy óráig tartott, míg ellopták - míg korábban a fő bevásárló utcán valóban csak percek kérdése volt eltűnése.

A honlap látogatói önként felajánlottak kerékpárokat az újságírónak, Uruguay-ból és Spanyolországból pedig már saját tesztek is beérkeztek.

gonosz bicikli Argentína buenos aires kerékpár rejtett kamera tolvaj
Kapcsolódó cikkek