Közélet

Kezdjék önmagukon a rendteremtést! Kondorosi jelentése

A politikai osztálynak önmagán kellene kezdenie a rendteremtést – derül ki az Új Rend Kormánybiztosának éves jelentéséből. Kondorosi Ferenc szerint ezt nem szívesen tartják be a politikusok.

Egy évvel ezelőtt nevezte ki a miniszterelnök Kondorosi Ferencet az Új Rend Kormánybiztosának. Feladat az volt, hogy a jogalkotásban és jogalkalmazásban évek óta fennálló megoldatlan kérdésekre keressen válaszokat. A kormánybiztos most beszámolt elmúlt egy éves munkájáról, melynek alapgondolata az volt, hogy a politikai osztálynak önmagán kellene kezdenie a rendteremtést – írja a Népszabadság. Ez viszont nemigen valósul meg akkor, ha mindez a kiváltságok megnyirbálásával jár.

Hiába dolgozta ki azonban a kormánybiztos az Állami Számvevőszék segítségével a párt- és kampányfinanszírozás új szabályozását, azt a parlament idáig nem fogadta el. A javaslat szerint kizárólag magánszemélyek támogathatnák a pártokat elkülönített kampányszámlákon keresztül. Bizonyos összeghatár felett a kifizetésekről bizonylatot kellene adni – szemben a mostani gyakorlattal.

A tervet a házbizottság elutasította, Szili Katalin pedig levelet írt a miniszterelnöknek, miszerint már a felvetés is tovább rontja a Parlament megtépázott hírnevét. Szintén nem történt jogszabálymódosítás a gyűlöletbeszéd ügyében. Sikereket könyvelhetett el viszont Kondorosi a feketegazdaság és a feketemunka felszámolása terén.

kormánybiztos jogszabály javaslat rend párt Parlament kampány
Kapcsolódó cikkek