Közélet

Mocskolódásnak tartja a megvesztegetési vádakat a volt EU-biztos

Brit lapok szerint összeférhetetlenség gyanúja merült fel, az Európai Bizottságban a kereskedelmi ügyeket korábban vivő Peter Mandelson beosztása és néhány lépése között.

 Értesülések szerint a biztos fölöttébb pazar meghívásokat fogadott el magánjachtokra és –repülőgépekre. A meghívók között állítólag szerepelt Oleg Deripaska orosz alumínium-mágnás, Nathaniel Rothschild egy amerikai hedge-alap kezelője, Lakshmi Mittal acél-báró és Diego Della Vale olasz cipőgyáros. Az orosz nagyiparostól két vacsorameghívást is elfogadott Moszkvában, illetve Korfuban járt a jachtján.

Az érintett hol alaptalan célozgatásnak, hol egyenesen mocskolódásnak minősítette a szívességek elfogadásáról szóló írásokat. Mandelson azzal védekezett, hogy az európai kereskedelmi biztosi teendőket nem lehetett volna megfelelően ellátni, ha nincs személyes kapcsolata az EU partnerországainak felelős ipari-üzleti vezetőivel. A politikus a nyilatkozatának egy pontján arra hivatkozott, hogy „személyes barátság” is fűzte azokhoz a személyiségekhez, akikkel szabadidejében találkozott, másutt úgy fogalmazott, hogy világos nézetei vannak a közszerepléséről és az azzal járó elvárásokról.

A személye védelmében Mandelson arra is utalt, hogy az Európai Bizottság tagjai és annak intézményei egyaránt cáfolták a vádaskodásokat. Mint az EUbusiness emlékeztet, Mandelson nemrég feladta posztját az Európai Bizottságban, és – az üzleti életért felelős tárca vezetőjeként – visszatért a brit kabinetbe, ahonnan korábban már kétszer távozott, korrupciós gyanúk miatt.

Európai Bizottság vádak Deripaska Mandelson
Kapcsolódó cikkek