Közélet

Vigyázat! Ezeket az állatokat ne vegye meg a gyerekének!

A vezető amerikai gyermekegészség-ügyi szervezet friss jelentésében számos „egzotikus” kisállat vásárlásától óvja a kisgyerekes családokat. Néhány házi kedvenc súlyos fertőzéseket terjeszthet.

Sündisznó, hörcsög, kiscsirke, gyíkok, teknősök – ezeket az állatokat nem tanácsos megvásárolni, ha a családban öt év alatti gyermek is él.

Az American Academy of Pediatrics felhívja a szülők figyelmét arra, hogy ezek az állatok súlyos fertőzéseket hordozhatnak, ráadásul nagyobb eséllyel karmolják vagy harapják meg az embert, mint a „hagyományos” kisállatok – írja az AP. Mivel a kisgyerekek sokszor a szájukba veszik a kezüket, a fertőzés veszélye még tovább nő.

A prevencióra szakosodó amerikai szervezet szerint a szülők nagy része nincs tisztában a fertőzések jelentőségével. Nem tudják például, hogy a hasmenést, lázat és gyomorfájást okozó szalmonella fertőzések 11 százalékát gyíkokkal vagy teknősökkel történő érintkezés során kapják el a gyerekek. Ez a kórokozó a kiscsirkékben is megtalálható és a hétköznapi érintkezés során megfertőzhetik a gyerekeket.

Bár az egzotikus állatok száma még mindig alacsony a többi kisállathoz képest, tartásuk egyre népszerűbb. A gyermekorvos szervezet ezért arra figyelmezteti a kisgyerekes állattartókat, hogy keressék fel háziorvosulat a kockázatok miatt, illetve próbáljanak új otthont találni az egzotikus kedvenceknek.

fertőzés szalmonella egzotikus állat sün teknős gyík
Kapcsolódó cikkek