Közélet

Ahány nap, annyi támadás - A rendőrség tehetetlen

Idén tizennégy fegyveres és Molotov-koktélos, valamint két kézigránátos támadás történt az országban romák sérelmére. Ezeket mostantól ötvenfős nyomozócsoport vizsgálja.

Ezúttal egy pusztadobosi ház udvarára dobtak Molotov-koktélt csütörtök reggel, de csak égésnyomot hagyott a palack, így a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a házban tartózkodó tizenkét ember – köztük nyolc gyermek – közül senki sem sérült meg.

Egyelőre nem lehet tudni, mi áll a támadás hátterében. A házban lakók nemrég költöztek Ózd környékéről a településre. Elmondásuk szerint nem először támadták meg őket: előző lakhelyükön egyszer már bedobálták az ablakaikat. Azt állítja a család, hogy nincs tartozása. A faluban élők a helyszínelő rendőrök láttán szereztek tudomást a történtekről. Ezután találták meg a kerítésre kirakott kartontáblát a „Meghaltok!” felirattal. A rendőrség közveszély okozása miatt indított eljárást.

– Ötvenfős nyomozócsoport vizsgálja a kizárólag romák sérelmére elkövetett idei, mintegy másfél tucat támadást, de értékelhető, konkrét adat és gyanúsított eddig nincs az ügyben. A csoportba roma szakembereket is delegáltak – mondta Házi István, az országos rendőrfőkapitány bűnügyi helyettese. Idén tizennégy fegyveres és Molotov-koktélos, valamint két kézigránátos támadás történt az országban a romák sérelmére, de az ügyek – a rendőrség eddigi adatai szerint – csak a hasonló elkövetési módszer miatt hozhatók összefüggésbe egymással.

A nagycsécsi és a keddi, pécsi, két halálos áldozatot követelő támadás nyomravezetőjének 10-10 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség, de bejelentés, konkrét értékelhető adat a két ügyben nem érkezett. Eddig egyetlen esetben, a Fejér megyei Pátkán június 3-án elkövetett Molotov-koktélos támadás ügyében vannak gyanúsítottak: a három feltételezett elkövető már előzetes letartóztatásban van.

– Keressük annak a lehetőségét, hogy a helyi cigány önkormányzatok, a polgárőrség, a mező- és vadőrök bevonásával miként lehetne megszervezni a telepszerű lakókörnyezetek hatékonyabb őrzését, az ott élő emberek biztonságérzetének növelése és a hasonló bűncselekmények megelőzése érdekében – így Házi.

Tudni kell: ha valaki rasszista indítékkal gyilkol, akkor aljas indokból elkövetett emberölés miatt indítható ellene eljárás, mert a faji, vallási és kisebbségi csoport elleni erőszak tényállását csak a bántalmazások esetében lehet alkalmazni.

Mi állhat a robbantások hátterében?
„Nem célravezető elhamarkodott feltételezésekre építve, a nyomozás eredményeit meg sem várva olyan kijelentéseket tenni, amelyek alkalmasak lehetnek az etnikai feszültségek kiélezésére. Ugyanakkor nem kerülte el figyelmünket a roma kisebbséget övező előítéletek szülte bűncselekmények problémája” – mondta Garamvölgyi László. Az ORFK szóvivője szerint nincs adat arra, hogy az ország különböző részein és hasonló módszerrel végrehajtott támadások rasszista indíttatásuk alapján összefüggnének egymással. „Konkrét intézkedés, hogy a problémás területekre járőröket csoportosítottunk át, hogy a folyamatos rendőri jelenlét megnyugtassa a lakosságot” – fogalmazott Garamvölgyi.

Bűncselekmény lehet az uzsora
A kormány a Büntető törvénykönyv módosítására készül, ebbe új tényállást foglalnának, az uzsora bűncselekményét – jelentette be csütörtökön Draskovics Tibor. Az igazságügy-miniszter hozzátette: az üzletszerűen űzött uzsora miatt három évet, bűnszövetségben elkövetve pedig akár öt évet kaphatnak a tettesek. Draskovics szerint az uzsora-bűncselekmény nem akkor valósul meg, ha valaki nagyon magas kamatra vesz fel pénzt. Négy tényállás meglétét feltételezi az uzsora-bűncselekmény:
1. a sértett szorult helyzetének kihasználása,
2. a kamatban (vagy az ingatlan vételárában) érvényesített aránytalanság,
3. a sértett vagy hozzátartozójának nehéz anyagi helyzetbe hozása,
4. a bűncselekményt üzletszerűen követik el.
A felderítéshez a rendőrségnek titkos eszközök alkalmazására is lehetősége nyílik, mivel a bűncselekményeket rendszerint bűnszövetkezetben követik el.

támadás Molotov koktél gyermek
Kapcsolódó cikkek