Közélet

Der Standard: Gyurcsány és Fico saját klientúráját szolgálta ki

A nacionalizmus csapdájában címmel közölt kommentárt hétfői számában a Der Standard című liberális osztrák napilap a magyar-szlovák kormányfői találkozóról.

A jegyzet szerint Gyurcsány Ferenc és Robert Fico nem önszántából ment el Révkomáromba (Komarno), hanem többé-kevésbé kényszerűségből, ami világosan meg is látszott a találkozó lefolyásán. Mindkettőjüknek jóakaratot kell kifelé tanúsítaniuk. Ficónak az európai szociáldemokraták felé, akik a nacionalistákkal kötött koalíció miatt felfüggesztették pártjának, a Smernek a tagságát, és csak most februárban állították helyre - írta a lap, zárójelben megjegyezve: Tulajdonképpen miért is? Elvégre a koalíció ugyanúgy létezik - írja a Hírszerző az MTI alapján.

Gyurcsánynak pedig, akinek országát éppen most legyintette meg az államcsőd, gondoskodnia kell a kedvező európai széljárásról. A kommentár szerzője úgy látja, hogy a szélsőségesség és az újfasizmus elleni közös nyilatkozat mindazonáltal inkább csak kötelező gyakorlat volt, amellyel a találkozót sikerként lehet eladni. Valójában nem az. Ugyanis mindkét kormányfő elsősorban saját klientúráját szolgálta ki fellépésével.

Fico továbbra is függ nacionalista koalíciós partnerétől, legalábbis a következő választásig. Népszerűségét szemmel láthatóan kettős játékának köszönheti: elhatárolja magát ugyan Ján Slota nacionalista vezér szóbeli kirohanásaitól, egyidejűleg ragaszkodik a koalíció fenntartásához. Gyurcsány szintén a sarokba van szorítva, és úgy véli, hogy a jobboldali nacionalista ellenzék nyomásának csak akkor tud ellenállni, ha kijátssza a nacionalista kártyát. Az indíték mindegy is: noha mindkét miniszterelnök látta, mégis belebotorkált a nacionalizmus csapdájába. És hogy milyen nehéz onnan kikecmeregni, azt jól példázta a komáromi találkozó - jegyezte meg végezetül a Der Standard.

Szlovák Gyurcsány Ferenc magyar Fico nacionalizmus
Kapcsolódó cikkek