Közélet

EU-pénzek elosztása: átlathatatlan és korrupciógyanúval terhelt Szűcs szerint

A megyei önkormányzatok közös fellépését kezdeményezi a Pest megyei önkormányzat elnöke a kormánynak az európai uniós pénzeket elosztó "átláthatatlan, ellenőrizetlen, korrupciógyanúval terhelt" politikája ellen - közölte Szűcs Lajos hétfőn az MTI-vel.

A megyei önkormányzat fideszes elnöke szerint a kialakuló és mélyülő válság elsősorban a kormány rossz gazdasági és önkormányzati politikájának következménye. Példaként említette, hogy az uniós fejlesztési források odaítélésénél a közép-magyarországi régiót alkotó 1,6 milliós lélekszámú Budapest 580 milliárd, az ellenzék vezette 1,3 millió lakosú Pest megye 260 milliárd forintra számíthat a 2013-ig tartó időszakban. A már elbírált pályázatoknál a kormánypárti lobbi Budapestnek 287 milliárd, Pest megyének pedig mindössze 19,7 milliárd forintot juttat fejlesztésekre - idézi a Hírszerző a távirati irodát.

Ez tarthatatlan helyzet - jelentette ki. A társadalom mind nagyobb hányadát érintő megélhetési válság is a hibás pénzelosztó gyakorlat következménye - mondta az elnök.

A munkavállalók 70 százalékát foglalkoztató hazai kis- és középvállalkozások a magas adók, megszorítások miatt sorra tönkre mennek, növelve a munkanélküliséget. Támogatásuk helyett a kormány olyan gigantikus presztízsberuházásokra költ százmilliárdokat, mint például a 4-es metró.

Éppen ezért a kis- és középvállalkozások megerősítésére, a bérterhek csökkentése mellett a központi forrásból jelenleg csepegtetett 3,5 százalék helyett 30 százalékos arányban kell az uniós pénzeket juttatni - szögezte le az elnök.

Pest megye Szűcs Lajos korrupció
Kapcsolódó cikkek