Közélet

"Lapítsd és Hozd!"

Szelektív rekordot dönthetnek a budapestiek indul a "Lapítsd és Hozd!" italos karton gyűjtő verseny

A négynapos budapesti akció célja, hogy a lakosság segítségével országosan növekedjen az italos karton dobozok visszagyűjtése.

A környezetvédelmi akció más hazai városokban már nagy sikert aratott, hiszen eddig több ezer dobozt gyűjtöttek össze a résztvevők. Az országos kampány utolsó állomásának helyet Árkád Üzletközpontban Magyarország legnagyobb, 4 méteres italos karton dobozát is kiállítják a szervezők.

Az eseményt indító sajtótájékoztatón részt vevő Oláh Lajos, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára elmondta: "Az egyén felelőssége nagyon fontos szerepet játszik a környezetvédelemben. Apró dolgokkal is hatalmas változás érhető el, ha mindenki tesz a környezete megóvásáért".

Az államtitkár hozzátette, a minisztérium környezeti nevelés programja, melynek keretében ökoiskolákban és zöldóvodákban ismerkedhetnek a gyermekek a környezetvédelemmel, azt a célt szolgálja, hogy a felnövekvő generációnak teljesen hétköznapi szokássá váljon többek között a

Az államtitkár a klímaváltozás hatásaira emlékeztetve rámutatott, hogy a megfelelő hulladékgazdálkodás is egyik eszköze lehet annak, hogy elkerüljük az éghajlatváltozás negatív hatásait, így például az agráriumra, az ivóvízre vagy az egészségünkre gyakorolt hatását. Magyarországon százból csupán nyolc darab italos karton kerül a gyűjtőkonténerekbe.

Az egész éven tartó akció legfőbb célja is az volt, hogy a lakosság segítségével a gyűjtés aránya elérje a tíz százalékot országosan. "Az italos kartonok hasznosítása a négyszeresére emelkedett az elmúlt öt évben Magyarországon, ami összesen ezerháromszáz tonnát jelent"- tette hozzá Baka Éva, az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés ügyvezető igazgatója.

A lakossági szelektív hulladékgyűjtés gyűjtősziget programja 2003-ban indult el Budapesten, amely jelenleg hétszáz gyűjtőszigetet jelent a fővárosban. Ezeknél a gyűjtőszigeteknél a kék színű, papírgyűjtő speciális konténerbe történik az italos karton gyűjtése. "Ebben az évben a lakossági gyűjtésből várhatóan huszonkét tonnát gyűjtünk vissza. A jövő évben ezt fokozni szeretnénk, így terveink szerint negyvennyolc tonna visszagyűjtése a cél, amit a mostanihoz hasonló kezdeményezéseknek hatékonyan segítenek" - mondta Siklósi Mihály, az FKF Zrt. hulladékgazdálkodási főosztályvezetője.

A rendezvényen naponta jutalmazzák a legszorgalmasabb gyűjtőket. Aki a legtöbb italos kartont gyűjti ötvenezer, a második harmincezer, a harmadik helyezett húszezer forintot vihet haza, akár minden nap. Az Italos Karton Környezetvédelmi Egyesülés és az FE-GROUP Invest Zrt. együttműködésében idén februárban indított megmérettetésben a résztvevő városok - Pécs, Miskolc, Szolnok, Veszprém - vidéki helyszínein több mint ötezer italos kartont gyűjtöttek össze a helyi iskolák, illetve lakosok.

Budapest szelektív rekord
Kapcsolódó cikkek