Közélet

Magyar származású közgazdász Obama szűk stábjában

Peter Orszag, egy magyar származású amerikai közgazdász lesz a Barack Obama vezette Fehér Ház költségvetési igazgatója. Az elismert szakember második generációs magyar amerikai, szülei nyelvét már nem beszéli.

A megválasztott amerikai elnök a környezetéből kiszivárgott értesülés szerint a 40 éves szakembert szemelte ki költségvetési igazgatónak, Orszag ezt elfogadta. Obama erről várhatóan kedden tesz bejelentést. A tekintélyes The Wall Street Journal Obama gazdasági csapatában a három legfontosabb személy közé sorolta Orszagot, rajta kívül Timothy Geithner, az új pénzügyminiszter, valamint Lawrence Summers, a Fehér Ház nemzetgazdasági tanácsának igazgatója lesz a legnagyobb befolyással az új elnök gazdaságpolitikájára - számol be a Hírszerző az MTI alapján.

Orszag egyáltalán nem beszél magyarul, családnevét is angolosan (Orzeg) ejti ki. Soha nem járt Magyarországon, de egyszer úgy fogalmazott, "el kellene látogatni". Az MTI-t egy másik forrás, egy neves washingtoni szakember úgy tájékoztatta: Orszag nem szívesen beszél magyar származásáról, kerüli az erre vonatkozó kérdéseket.

peter orszag magyar Barack Obama származás
Kapcsolódó cikkek