Közélet

Obama ma újabb bejelentésre készül!

Barack Obama megválasztott amerikai elnök magyar idő szerint háromnegyed ötkor kezdődő sajtótájékoztatóján újabb gazdasági bejelentéseket tesz.

A Wall Street Journal jelentése szerint Obama Paul Volcker korábbi Fed-elnököt készül megnevezni egy újonnan felállítandó gazdasági tanácsadó testület vezetőjeként. A panel feladata az lesz, hogy az elnököt a bürokratikus csatornákat mellőzve juttassa szakértői véleményekhez a pénzügyi rendszer stabilitását és a gazdasági recesszió leküzdését illetően.

Újabb kormánytagok megnevezése a jövő hét elején várható. Sajtóértesülések szerint hivatalában maradhat Robert Gates védelmi miniszter, míg a külügyminiszteri posztra Hillary Clinton a legesélyesebb. A kereskedelmi tárcát Bill Richardson új-mexikói kormányzó, a Clinton-kormányzat energiaügyi minisztere kaphatja, a nemzetbiztonsági minisztérium pedig Janet Napolitano arizonai kormányzó irányítása alá kerülhet. Mint ismert, Timothy Geithner pénzügyminiszteri és Tom Daschle egészségügyi miniszteri kinevezését Obama már bejelentette.

Bár a piacok már sokkal inkább a leendő, mint a hivatalban lévő elnök gazdasági nyilatkozataira figyelnek, egyelőre sok még a kérdés Obama terveivel kapcsolatban. Gazdasági élénkítő csomagjának várható nagyságáról a megválasztott elnök még nem beszélt; a jóslatok 400 és 700 milliárd dollár közötti összegről, vagy még annál is többről szólnak. Nem ismert az sem, hogy konkrétan hogyan képzeli el a pazarló kormányzati kiadások többször hangoztatott lefaragását.

A gazdaságélénkítő csomag mindenesetre főként infrastrukturális beruházásokat mozdíthat majd elő. Az amerikai polgármesterek konferenciája több mint 4500-ra teszi a startra kész projektek számát, cáfolva azokat a kritikákat, amelyek szereint az ilyen fejlesztések nem alkalmasak az azonnali gazdaságélénkítésre.

A Reuters ezzel kapcsolatban Terry O''Sullivant, a munkások észak-amerikai nemzetközi uniója nevű szakszervezet vezetőjét is idézi, aki szerint az infrastruktúrára fordított minden egymilliárd dollár közvetve vagy közvetlenül 47 ezer állást teremt.

Márpedig az amerikai infrastruktúrára igen csak ráférnek a fejlesztések. A civil mérnökök társasága még 2005-ben 1,6 ezer milliárd dollárra becsülte az szükséges beruházások összegét - a márciusban esedékes felülvizsgálat bizonyára ennél is nagyobb összeget jelöl majd meg. Az év elején azt pedig egy kormányzati bizottság is megállapította, hogy a közlekedési hálózatra az elkövetkező 50 évben fordítandó évi 225 milliárdnak jelenleg csak a 40 százalékát költik fejlesztésekre.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek