Közélet

Ötvenhárom év után újra megelevenedik a legendás fotó!

A most kilencven éves Edith Shain újra pózolt a fotósok előtt. A második világháborúban ápolónőként dolgozó Shain látható a győzelem napját ábrázoló, legendás képen.

1945 augusztus 15-én az amerikai tengerészek a japán fegyverletételt ünnepelték a Times Square-en. Edith Shain ápolónő is csatlakozott az ujjongó tömeghez, egy tengerész pedig hirtelen megölelte és megcsókolta. A pillanatot Alred Eisenstaedt fotós gépe rögzítette, A Life Magazinban megjelenő, V-J Day Kiss néven ismert fotó világszerte ismertté vált, sőt: a huszadik század ikonikus fényképei közé is beválasztották - írja az AP.

A Life Magazin és maga Eisenstaedt is megpróbálta kideríteni, kik láthatóak a fotón, de nem sikerült a főszereplők nyomára bukkanniuk. Edith Shain 1980-ban írt egy levelet a magazinnak, amelyben azonosítja magát a fotón szereplő nővel.

A fotós 1995-ben elhunyt úgy, hogy soha nem győződött meg róla teljes bizonyossággal, hogy valóban Shain látható a képén.

A nagyközönség mindenesetre elfogadta őt, olyannyira, hogy a most kilencven éves hölgy újra eljátszotta a fiatal ápolónő szerepét egy tengerész oldalán  – a fotósok nagy örömére. Shain visszaemlékezésében azt mondta: éppen a Times Square-re indult ünnepelni, amikor hirtelen átölelte az ismeretlen tengerész. Aztán egyikük jobbra, másikuk balra ment és soha nem tudták meg, ki volt a másik.

Az újra életre kelő képet megnézheti itt.

fotó tengerész Life magazin
Kapcsolódó cikkek