Közélet

Tárki: mit tartunk fontosnak a nőkben és mit a férfiakban?

Bár a felnőtt magyar lakosság jelentős hányada a férfiak számára tartja fontosnak a pénzkereséshez és szakmai sikerekhez szükséges képességekkel való rendelkezést, a nők számára pedig a lelki érzékenységet, gyereknevelést és a családi harmónia biztosítását tartják kívánatos tulajdonságnak.

Az is látható, hogy mostanra a legtöbb tulajdonságot mindkét nem számára fontosnak tartják az emberek és nem kizárólagosan a férfiaknak vagy nőknek tulajdonítják azt - derül ki a TÁRKI által végzett októberi Omnibusz kutatás eredményeiből.

Két tulajdonság esetén találhatunk ettől való eltérést. A megkérdezettek között ugyanannyian vannak azok, akik a lelki érzékenységet mindkét nem számára fontosnak tartják (47%), és azok, akik ezt inkább a nők számára érzik fontosnak (42%).

A vélemények egységességére utal, hogy a különböző főbb demográfiai mutatók közül (a kérdezett neme, életkora, iskolai végzettsége, lakóhelyének településtípusa) gyakorlatilag egyik mentén sem mutatható ki ettől jelentősen eltérő vélemény-megoszlás.

A vélemények megosztottsága leginkább a politikához való hozzáértés megítélése mentén tapasztalható. Megkérdezetteink körében ugyanakkora arányban vannak azok, akik szerint mindkét nem számára (32%), akik szerint inkább a férfiak számára (31%), és akik szerint egyik nem számára sem fontos (34%) az, hogy értsen a politikához.

Mindenképpen kiemelendő, hogy a lelki érzékenységhez hasonlóan sem a kérdezett neme, kora, iskolai végzettsége, lakóhelyének településtípusa mentén nem találhatunk különbséget ennek a tulajdonságnak a megítélése mentén.

Annak ellenére, hogy a különböző tulajdonságokat – a politikai hozzáértéstől eltekintve – mindkét nem számára fontosnak tartják az emberek, vannak olyan jellemzők, amelyeket a kérdezettek jelentős arányban ítélnek inkább az egyik vagy inkább a másik nem számára fontos tulajdonságnak.

Tízből négy megkérdezett inkább a férfiak számára tartja fontosnak, hogy értsenek a pénzkereséshez, 35% szerint pedig a szakmai, üzleti sikerek elérése is a férfiak számára relevánsabb tulajdonság. A vállalkozó szellemiséget és a bátorságot tízből három megkérdezett ugyancsak inkább a férfiakhoz rendelte, s közel hasonló a határozottság és a magabiztosság megítélése is.

A kutatás

Az intézet 2008 októberében kérdőíves módszerrel mérte fel a 18 év feletti felnőtt magyar lakosság nemekkel kapcsolatos sztereotípiáit. Összesen 24 tulajdonsággal kapcsolatosan kérték arra kérdezetteiket, hogy döntsék el: az adott tulajdonsággal való rendelkezés inkább a férfiaknak, inkább a nőknek, mindkét nemnek, esetleg egyik nemnek sem fontos-e.

Eredményeik szerint két tulajdonság kivételével abszolút többségben voltak azok a válaszadók, akik úgy vélték, az adott tulajdonság mindkét nem számára fontos. Tízből szintén négy megkérdezett véli úgy, hogy a lelki érzékenység, illetve a gyerekneveléshez való hozzáértés inkább a nők számára fontosabb tulajdonság. A megkérdezettek 30%-a szerint a családi harmónia biztosítása szintén inkább a nőkhöz rendelendő, míg a kérdezettek negyede (27%) az érzelmi gazdagságot is a nők számára tartja fontosabb tulajdonságnak.

Továbbá – noha a többség mindkét nem számára fontosnak látja, egy kisebbség szinte csak a nők számára tartja fontosnak az alkalmazkodó készséget, megértő készséget, a béketűrést, a takarékosságot és a megnyerő küllemet.

Eredményeik szerint két tulajdonság kivételével abszolút többségben voltak azok a válaszadók, akik úgy vélték, az adott tulajdonság mindkét nem számára fontos. -->

sztereotípia felmérés Tárki férfi
Kapcsolódó cikkek