Közélet

A tíz legkedveltebb sípálya - ahol a magyar menedzserek siklanak

A magyar menedzserek legszívesebben Ausztriában síelnek, a legkedveltebb öt helyszínből négy a sógoroknál található - legalábbis ez derül ki a Manager Magazin és a Világgazdaság Online közös felméréséből. A népszerűséget a távolság befolyásolja, a szavazatok alapján az ár-érték arány és a szolgáltatások minősége számít még leginkább. A harmincas toplista és a teljes összeállítás a Manager Magazin decemberi számában olvasható.

Online felmérésünk alapján Ausztria a nyerő. Legalábbis arra a kérdésre, hogy mely országban síelnek legszívesebben a hazai menedzserek a válaszadók több mint fele ezt jelölte meg - derül ki a manager magazin és a VGO közös felméréséből.

Olaszország végzett a második helyen a szavazatok egyötödével, dobogós még Franciaország, erre a  megkérdezettek 15 százaléka voksolt. A válaszadók fele az ár-érték arány alapján választ sípályát, de a távolság, valamint a szolgáltatások minősége miatt is sokan voksolnak egy-egy terepre.

Az aktív sportolás mellett a hütte (romantikus kis ház), a forralt bor – vagyis a pihenés a legfontosabb. A kiegészítő szolgáltatások közül a wellness a legnépszerűbb elsöprő fölénnyel – hatvanszázaléknyi szavazatot kapott. Ezt követi a kölcsönzés és a síoktatás igénybevétele, de az egyéb outdoor programok és a családbarát szolgáltatások is igen kedveltek. A megkérdezettek fele állítja, egy szezonban legalább egyszer sílécet ragad, míg közel egyharmaduk minimum kétszer hódol a szenvedélyének. Három vagy több alkalommal azonban csak 20 százalékuk űzi ezt a „hűvös” sportot.

Az alábbi képre kattintva látható a sípályák top tízes táblázata

A sítúrára indulók fele legalább egy hétig marad, a válaszadók ötöde egy hétnél hosszabb ideig, ugyancsak ennyi azoknak az aránya, akik inkább több hosszú hétvégére utaznak el, egytizedük viszont csupán egyetlen hosszú hétvégére megy.

Legtöbben – tízből négyen – februárban utaznak, a január és március népszerűsége megegyezik, mindkettőre a voksok közel ötöde érkezett.

Tíz emberből öt a baráti társaságával síel a legszívesebben, de a család szerepe is jelentős: a síbarátok több mint harmada rokonokkal űzi a sportot. A munkatársakat mindössze 2 százalék választja „társnak”.

Ami a költségeket illeti, száz- és kétszázezer forint között költ síelésre a válaszadók több mint fele, ennél kevesebbet ötödük, és szintén ötödük szán kétszáz- és négyszázezer forint közötti összeget a hobbijára. Hét százalékuk számára ennél „költségesebb mulatság” ez a téli sport: ők négyszázezer forintnál is többet adnak ki egy szezonban.

A válaszadók háromnegyede férfi volt, főleg a 31–40 év közötti korosztályból kerültek ki, egyötödük 41–50 év közötti.

Schladming-Dachstein

Magasság: 750–2700 m

Szintkülönbség: 1955 m

A sípályák hossza: 167 km

– fekete: 17 km

– piros: 100 km

– kék: 50 km

Sífutópálya: 350 km

Szánkópálya: 7 km

A liftek száma: 94

– kabinos: 8

– ülőszékes: 23

– húzólift: 54

Sízés után: uszoda, szauna, tenisz, lovaglás, korcsolyapálya, étterem, pub, diszkó.

A négy hegyet összekötő, hóbiztos, világszínvonalú pályarendszer Ausztria szívében található. Központja a gleccsersízésre is lehetőséget kínáló Schladming, ahol a sí szerelmesei a világ leggyorsabb pályáit, a sífutás kedvelői pedig Ausztria legnagyobb és legérdekesebb sífutóterepét fedezhetik fel.1. Schladming–Dachstein

Schladming a 2009-es és a 2011-es alpesi világbajnokság megrendezéséért zajló küzdelemben  csak a második helyet érte el, de a 2013-as versenyt már ők rendezhetik. Ez lesz a második alkalom, hogy itt tartják meg az eseményt. Az első 1982-ben volt. A Gameboy és a PlayStation itt gyorsan feledésbe merül – a gyerekek a Reiteralm/Fageralmon játékosan ismerkedhetnek meg a síelés rejtelmeivel, a Grögmingerlandban található Stoderzinkenen bepillantást nyerhetnek a jégfalmászás vagy az igluépítés trükkjeibe.

Aki autóval érkezik majd ide, az jó, ha tudja, hogy a Planai völgyállomásán az új planai parkolóház 2008 decemberétől 457 autónak kínál parkolóhelyet. A Ski Amadé síterület sikere abban rejlik, hogy az öt különálló síterület (Salzburger Sportwelt, Schladming–Dachstein, Gastein, Hochkönig, Grossarltal) egyetlen síbérlettel használható. A közös bérlettel akár mindennap más pályarendszeren síelhetünk, ez garantáltan változatos élményeket nyújt. A pályák mintegy 80 százaléka hóágyúzható.

Éjszakánként 120 karbantartó gép és 170 alkalmazott veszi kezelésbe a pályákat, hogy másnap tökéletesen karbantartott terep várja a vendégeket. Az idei fejlesztésekre összesen 71 millió euró jutott, ebből új felvonókat építettek, bővítették a hóágyúrendszert és fejlesztették a síterepek élményrészlegeit.

2. Nassfeld

November 29-én elkezdődött a síszezon Nassfelden, amely Karintia legmodernebb és legnagyobb sírégiója. Ausztria tíz legjobb sípályája közé tartozik az itteni, no és a manager magazin olvasói között is igen népszerű. Újdonság lesz itt a 2008/09-es szezonban, hogy a szolgáltatások bővítésének eredményeképpen a síterep központjában jelképes összeget, mindössze 5 eurót kell fizetni az élezésért, a hangolásért vagy a forró vakszolásért. Az egész szezonban hóbiztos a pálya, és a kulináris élvezetek hódolóinak az is számíthat, hogy itt három ország – Olaszország, Szlovénia és Ausztria –, háromféle kultúra és konyha találkozik egymással. Nassfelden a legfiatalabb síelők is elsajátíthatják a sportot, hiszen Bobo, a pingvin sí- és snowboardovijában a 2–4 év közötti gyerkőcöket játékos módszerrel tanítja a síelés fortélyaira, míg a nagyobbakat a Bobo-klub várja az igazi pályán.

A világhálón több magyar nyelvű fórumon is éltetik ezt a pályarendszert, az egyikben így írnak róla: „Érdemes a kék pályákat is besíelni, mármint nem a tanulópályákra gondolok, hanem a hegyi ösvényekre. Kellemes lejtésűek, és nagyon szép a kilátás róluk. Amolyan pihi lejtők.”

3. Obertauern

A hírnevet az hozta meg a számára, hogy a sícentrumban anno látogatást tett a világhírű brit kultuszcsapat, a Beatles. Az együttes tagjai ráadásul – a Help című filmjük forgatása közben – itt ismerkedtek meg a sízés alapjaival. A 2009-es hógolf-világbajnokságot itt rendezik; ezt másképp „millió dolláros gurítás” névvel is illetik, mivel ez a legnagyobb díjjal járó golfverseny amatőr kategóriában. Minden résztvevőnek meg kell magát mérettetnie a gurítóversenyben, majd innen a legjobb továbbjut a „gurítódöntőbe”, s ezzel övé az esély, hogy elnyerje az egymillió dollárt. A sícentrum egyébként egy kráterszerű völgyben helyezkedik el, amelyet sugárirányban hálóznak be a felvonók. Mivel a síterep az erdőhatár fölött fekszik, gyakorlatilag a pályákon kívül is bárhol lesikolhatunk, természetesen betartva az erre vonatkozó szabályokat. Obertauern egyedülálló különlegessége, hogy sípályái és felvonói egy kört alkotnak. Ennek neve Tauernrunde, bármelyik felvonótól indulva, a kört végigsíelve visszaérhetünk túránk kiindulópontjához. További különlegesség, hogy itt találjuk Salzburg tartomány és egész Ausztria egyik legimpozánsabb, legmeredekebb, s éppen ezért a leghírhedtebb sípályáját, a Gamsleiten 2-t.

Szintkülönbség: 1955 m

A sípályák hossza: 167 km

– fekete: 17 km

– piros: 100 km

– kék: 50 km

Sífutópálya: 350 km

Szánkópálya: 7 km

A liftek száma: 94

– kabinos: 8

– ülőszékes: 23

– húzólift: 54

Sízés után: uszoda, szauna, tenisz, lovaglás, korcsolyapálya, étterem, pub, diszkó.

A négy hegyet összekötő, hóbiztos, világszínvonalú pályarendszer Ausztria szívében található. Központja a gleccsersízésre is lehetőséget kínáló Schladming, ahol a sí szerelmesei a világ leggyorsabb pályáit, a sífutás kedvelői pedig Ausztria legnagyobb és legérdekesebb sífutóterepét fedezhetik fel. Menedzserek véleménye Kühne Katának, az Otthon Centrum ügyvezető igazgatójának, Kobelrausch Györgynek, a Häagen-Dazs Kft. ügyvezető-tulajdonosának, Nyúl Sándornak, a TriGranit operatív vezérigazgatójának, valamint Szűcs Zoltánnak, az AAM Vezetői Informatikai Tanácsadó Zrt. vezérigazgatójának személyes élményeiről, síelési szokásairól a decemberi manager magazinban olvashat. Nassfeld Magasság: 600–2000 m

Szintkülönbség: 1400 m

A sípályák hossza: 110 km

– fekete: 2 km

– piros: 24 km

– kék: 6 km

Sífutópálya: 100 km

Szánkópálya: 20 km

A liftek száma: 30

– kabinos: 5

– ülőszékes: 8

– húzólift: 17

Sízés után: diszkó, bár, étterem, uszoda, szauna, gőzfürdő, szolárium, masszázs, konditerem, tenisz, squash, lovaglócsarnok, korcsolya, szánkópálya

Az Ausztria déli részén fekvő karintiai sírégiót valóságos hóparadicsomként tartják számon, itt található Európa leghosszabb kivilágított sípályája is. A nassfeldi pályák tél elején már egészen biztosan használhatók, de a november végi méteres hó sem számít rendkívüli jelenségnek. A síközpontban snowboard funpark és hét gyermekfelvonó található. Obertauern Magasság: 1630–2313 m

Szintkülönbség: 786 m

A sípályák hossza: 120 km

– fekete: 18 km

– piros: 42 km

– kék: 60 km

Sífutópálya: 17 km

A liftek száma: 26

– kabinos: 1

– ülőszékes: 18

– húzólift: 7

Sízés után: uszoda, szauna, gőzfürdő, masszázs, jégteke, diszkó, fedett tenisz- és squashpályák, tekepálya, biliárd

Obertauern Ausztria egyik legjobban kiépített síközpontja. Itt a pályák összefüggenek és körbesíelhetők. A sífutók is megtalálják itt a számításukat, hiszen 17 km hosszan magaslati sífutópálya vár rájuk. Adott napokon lehetőség van kivilágított pályán való síelésre is. Klikk a galériához A tíz legkedveltebb sípálya adatai -->
[enews_gallery id='488920']

Schladming–Dachstein síelés Nassfeld Obertauern menedzserek sípályák Ausztria
Kapcsolódó cikkek