Közélet

Elődöntőt várnak maguktól a lányok

A magyar női kézilabda-válogatott tagjai az elődöntőt tűzték ki maguk elé célként, a szövetség elnöksége pedig a legjobb hat közé jutást várja a csapattól a kedden kezdődő macedóniai Európa-bajnokságon.

Az olimpiai negyedik helyezett együttesnek nem lesz könnyű dolga. Már a csoportban hihetetlenül kemény ellenfelek várnak rá: szerdán az örök rivális román csapat, pénteken a pekingi játékokról meglepetésre lemaradó, így most várhatóan kettőzött erővel készülő dán alakulat, majd vasárnap a „mumus” francia válogatott. A kvartett utolsó helyezettje búcsúzni kényszerül, a többiek a jövő heti középdöntőben folytathatják szereplésüket a norvég–spanyol–ukrán–portugál csoport legjobb háromjával.

Imre Vilmos, az olimpia után kinevezett szövetségi kapitány, akinek ez lesz az első kontinensviadala, bizakodó. Pozitívum, hogy sikerült elérnie: a világ egyik legjobb kapusának tartott Pálinger Katalin korábbi elhatározását megváltoztatva mégis szerepet vállaljon. Gondot okoz ugyanakkor, hogy Tóth Tímea – betegsége és sérülése után – még nincs százszázalékos állapotban, Ferling Bernadett várandós, így őt nélkülözni kell, Pigniczki Krisztina pedig lemondta a válogatottságot. Így aztán öten – Pastrovics Melinda, Balogh Barbara, Vincze Melinda, Bulath Anita és Sopronyi Anett – első Eb-jükön játszanak majd.

Az elnökség döntése alapján az első helyezés 15 millió, a második 12 millió, a harmadik 10 millió, a negyedik 7 millió, az ötödik 5 millió, a hatodik helyezés pedig 4 millió forintot ér. Az Eb-ről a két finalista kijut a jövő évi kínai (Sanghaj melletti) vb-re, s az aranyérmes automatikusan indulhat a 2010-es, norvég-dán közös rendezésű kontinensviadalon.

kézilabda nők eb Magyarország elődöntő. várakozások
Kapcsolódó cikkek