Közélet

Luxusautók külföldi rendszámmal hazai használatra - Közúti ellenőrzésen buktak le a csempészek

Külföldi rendszámmal közlekedő Hummer, Porsche, Mercedes és más nagy értékű, luxuskategóriás járművek a szereplői a legfrissebb csempészügynek. Mint Sipos Jenő, a vám- és pénzügyőrség szóvivője a VGO-nak elmondta, egyelőre ismeretlen tettes ellen folytatnak eljárást a vámbevételt jelentős mértékben csökkentő, üzletszerűen elkövetett csempészet bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Az eddigi adatok szerint a külföldi elkövetők egy Európai Unión kívüli országban – értesülésünk szerint az Egyesült Államokban – bejegyzett cég nevének, valamint fiktív bizonylatok felhasználásával különböző luxuskategóriás gépkocsik magyarországi használatát engedélyezték belföldi személyek részére. Ezen kívül belföldi személyek által már megvásárolt és behozott gépkocsik legalizálásához is segítséget nyújtottak, azt a látszatot keltve, hogy a gépkocsik az Európai Unión kívül vannak hatóságilag nyilvántartva, és rendelkeznek az adott országra jellemző hatósági jelzéssel (rendszámmal).

Az elkövetők ezzel a módszerrel elkerülték a gépkocsik vámkezelését és nem tettek eleget az ehhez kapcsolódó általános forgalmi és regisztrációs adó fizetési kötelezettségüknek. A pénzügyőrök a közel 100 millió forint értékű gépkocsikat lefoglalták. Sipos Jenő azt is elmondta, hogy a gyanús járműveket közúti ellenőrzéseken fülelték le. A vizsgálatokat az eddigi nyomon folytatják, arra számítanak, hogy hamarosan jóval több adócsaló autós kerül a látókörükbe.

Sipos Jenő luxusautó rendszám
Kapcsolódó cikkek