Közélet

Négyszer több mesterképzés indul szeptemberben

A 2009 szeptemberében kezdődő felsőoktatási tanévben a meghirdetett alapképzések száma kicsit, a felsőfokú szakképzéseké kilencvennel, a mesterképzéseké pedig négyszeresére nőtt, az egységes, osztatlan képzéseké viszont minimálisan csökkent 2008-hoz képest.

 A forgalomba került hivatalos felvételi tájékoztatókat Manherz Károly, az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára mutatta be a sajtó képviselőinek. (A kiadványoknak lesz pótkötete is január végén, hiszen az akkreditációs bizottság addig többször ülésezik, s dönthet új szakok indításának lehetőségéről).

Jövőre is – csakúgy, mint idén – 56 ezer államilag támogatott hallgatót vesznek fel az egyetemek, főiskolák alap-, egységes és osztatlan, valamint felsőfokú szakképzésre, mesterképzésre pedig 21 700 diákot, ez utóbbiak több mint 250 szak közül választhatnak, s külön 4 ezres keretet hoztak létre a tanárképzésre.

A felvételi során nincs változás a jelentkezési és pontozási szabályokban, továbbra is 400+80 pontot lehet majd elérni. A minimális pontszám alap-, valamint egységes és osztatlan képzésben marad a 160, 2010-ben azonban a színvonal emelése érdekében 200-ra emelkedik. A felsőfokú szakképzésbe már 140 ponttal is be lehet jutni, s ez a következő esztendőben sem változik. A mesterképzésben az intézmények saját maguk döntenek a pontszámítás módjáról.

Az eljárás sem lesz drágább, kilencezer forintért három képzésre lehet pályázni, a további jelentkezések 2-2 ezer forintba kerülnek. A hátrányos helyzetű fiatalok 4500, a halmozottan hátrányos helyzetben lévők 9 ezer forintos kedvezményt kapnak.

Már pontos adatok vannak a 2009 februárjában induló képzésekről is. Az ideihez képest nőtt a jelentkezések száma: 2073 helyett jövő év elejétől 2670-en szeretnének tanulni valamelyik főiskolán, egyetemen: 34 százalékuk alap-, 55 százalékuk mester-, 11 százalékuk pedig felsőfokú szakképzésen. Míg az alap- és felsőfokú szakképzés esetén némileg csökkent a jelentkezők száma 2008 februárjához képest, mesterképzésre három és félszer annyian pályáznak. Az intézmények egyébként 38 mesterképzést és 31 tanári szakképzettséget hirdettek meg. A legnépszerűbbek a műszaki képzések, a fiatalok 29 százaléka jelentkezett oda, a bölcsészet- és gazdaságtudományi, valamint informatikai szakokra 12-15 százalékuk, kicsit több mint egynegyedük tanári mesterszakra pályázik.

Első helyes jelentkezések (2008., illetve 2009. februári képzések) Alapképzés                1156 913
Felsőfokú szakképzés  517 311
Mesterképzés             400 1446

főiskola alapképzés egyetem Manherz Károly mesterlépzés
Kapcsolódó cikkek