Közélet

Nem szilveszteri kellékek voltak - 1500 madártetemet szállított a lefülelt kamion

Okmányai szerint szilveszteri kellékeket és dekorációkat szállított Romániából Olaszországba az a román rendszámú kamion, melyet a pénzügyőrök az éjszakai órákban Ártándon ellenőriztek. A kamionröntgen azonban tucatnyi gyanús kartondobozt mutatott ki, ezért tételesen átvizsgálták az egész rakományt.

Kiderült, hogy a dobozokban közel 1500 darab madártetem volt elrejtve. A Hortobágyi Nemzeti Park szakemberei később a helyszínen megállapították, hogy a fenyőrigó, fürj, seregély, szőlőrigó és feketerigó tetemek védett kategóriába tartoznak. A 18 millió forint eszmei értékű szállítmány a vámhatóság lefoglalta, és természetkárosítás bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt a román sofőr ellen eljárást indított.

Egy másik ellenőrzés során is madarakra bukkantak a rakomány közt a pénzügyőrök. Röszkén egy szerb állampolgár által vezetett osztrák rendszámú autót vizsgáltak át, és a csomagtérben egy kalitkában 3 példány élő tengelicet és 2 példány élő csízt találtak. A vámhatóság az 50 ezer forint eszmei értéket képviselő madarakat lefoglalta, és átadta a Kiskunsági Nemzeti Parknak.

kamion védett kartondoboz madártetem röntgen
Kapcsolódó cikkek