Közélet

Ugrál, mint egy szöcske, gurul mint egy labda – Robot videó

A Bathi Egyetem PhD hallgatója olyan robotot konstruált, amelynek nem jelentenek gondot a terep-akadályok. A Jollbot szükség szerint ugrál vagy gurul, ez pedig nagy előny lehet az űrkutatásban.

Az űrkutatáshoz használt robotok legnagyobb problémája a közlekedés. A lábakkal rendelkező robotok megépítése rendkívül drága, a szerkezetek pedig érzékenyek és ha feldőlnek, nehéz rendbehozni őket. A kerekeken guruló gépek ugyan biztosabban mozognak, de ha nehezebb terepen találják magukat – ami egy bolygó felszíne esetében igen valószínű – hamar elakadnak – írja a ScienceDaily.

Ezt a problémát lépte túl a Bathi Egyetem PhD hallgatójának Jollbot nevű találmánya. Rhodri Armour és kollégái a természetből merítettek ihletet, megfigyelték, hogy ugranak el a rovarok az akadályok elől. A Jollbotot gömb alakú kalitka védi a becsapódásoktól, mindössze egy kilogrammos súlya pedig tovább csökkenti a sérülés veszélyét. A szerkezet a felborulás veszélye nélkül növeli a jármű manőverezhetőségét.

A kutató szerint a robot úgy ugrik, mint egy szöcske: felhalmozza az energiát majd egyetlen pillanat alatt felszabadítja. Az energia begyűjtésében gömb alakú burka segíti, amelyet összeprésel, majd visszaenged, így az rugóként repíti fel.

Armour szerint a jövőben rugalmas, napelemekből álló borítást kaphatnak a robotok, hogy megtermelhessék saját energiájukat. Az fejlesztő jelenleg is vizsgálja, hogyan viselkedik a Jollbot az űrben, a mozgását nagysebességű kamerával rögzítve számítógépen szimulálja az alacsony gravitációjú környezetet.

űr PhD egyetem robot bolygó
Kapcsolódó cikkek