Közélet

Digitális televízió - majd később? - Felkészületlen a lakosság Obama szerint

Hivatalosan február 17-én áll át teljes mértékben az Egyesült Államok a digitális műsorszórásra. A megválasztott elnök azonban a határidő kitolását kezdeményezte, mert szerinte a lakosság nem készült fel.

A jövő hónap közepén esedékes átállás nehézségeit már korábban elemezte a New York Times. A lap most arról tudósít: Barack Obama sem látja még elérkezettnek az időt a digitális műsorszórás kizárólagos bevezetésére. A tervet magas rangú demokrata politikusok és televíziós csatornák vezetői is támogatják, de még nem lehet tudni, megvalósul-e az eltolás.

A digitális adás vételéhez egy átalakító szükséges, ennek költségeihez hozzájárul az amerikai kormány – amennyiben ezt a lakosság igényli. Márpedig úgy tűnik, az igény jelentős: az Obama-kormány hivatalba lépését koordináló csapat vezetője szerint várólistát kellett létrehozni, amelyen jelenleg egy millió igénylés található.

A set-top boxok megvásárlására jogosító, 40 dolláros kuponok szétosztására indított program forrásai kifogytak, holott a lejáró kuponok pótlásáról is gondoskodni kell.

John D. Rockefeller, IV. a demokraták egy hangadója, az illetékes bizottság vezetője úgy nyilatkozott, hogy támogatná az átállási folyamat leállítását, amíg "nem hozzák helyre a dolgokat".

A republikánusok egy része viszont nem örül az ötletnek: a Texas-i Joe L. Barton szenátor szerint a határidő kitolása csak növelné a pánikot.

A Nielsen Media Research mérései szerint decemberben 7,8 millió amerikai háztartás még nem rendelkezett a digitális sugárzás vételére alkalmas készülékkel. Két csatornahálózat, az NBC Universal és a News Corporation már jelezte, hogy támogatná az átállás elhalasztását.

Obama News Corporation digitális NBC
Kapcsolódó cikkek