Közélet

Gyurcsány és Sólyom egyetért - Bizonytalan, válságos idő jön

Elsősorban a kormány feladata a kiút világos meghatározása és az alapvető változások sürgős bevezetése – hangoztatta a köztársasági elnök tegnap, amikor a válságra adandó lehetséges válaszokról tárgyalt a kormányfővel és szakminisztereivel. Sólyom László és Gyurcsány Ferenc abban egyetértett: az egész országnak fel kell készülnie egy bizonytalan és válságos időszakra.

Gyurcsány tegnap is folytatta a konzultációt, ezúttal közgazdászokkal találkozott. Miként a hétvégi egyeztetései, úgy a tegnapi után sem derültek ki konkrétumok, habár a miniszterelnök sajtónyilatkozatot is tett. Itt többek között arról beszélt: érdemben csökkenteni kell az újraelosztás, illetve az adócentralizáció mértékét. Az a szociális és a foglalkoztatási rendszerek átrendezése a fő kérdés, s elsősorban a munkára rakodó terheket kell mérsékelni.

A kormányfő a konzultáció jellemzőjeként kiemelte az egyik résztvevő véleményét, miszerint fel kell oldani az elmúlt egy évtized Magyarországra jellemző ellentmondását: azt, hogy ami gazdaságpolitikailag szükséges lett volna, az sok esetben társadalompolitikailag, politikailag nem volt lehetséges. Gyurcsány leszögezte: egyetértettek abban, hogy hosszabb időszakra – legalább három-négy évre – szükséges a gazdasági és társadalompolitikai programnak keretet adni, függetlenül a választásoktól, mert ez az ország érdeke.

A konzultációsorozattal párhuzamosan több „csapatban” is folyik a munka. Az elmúlt időszakban – de inkább években – ugyanis számos különböző fórumot hozott létre a kormányzat gazdaságpolitikai kérdések megvitatására, nemegyszer olyan mandátummal, hogy a reformlépések kidolgozásához járuljanak hozzá. Többjük munkájának nemigen volt eddig látszatja.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Sólyom Gyurcsány egyeztet társadalom gazdaság
Kapcsolódó cikkek