Közélet

Gyurcsány nem akar "ocsmánysági versenyt" vívni

Gyurcsány Ferenc kérte a politika minden szereplőjétől, hogy adja fel a durvaságot, a küzdelem agresszivitását. A miniszterelnök szerint aki egy országot vezetni szeretne, nem lehet durva, mert aki durván és bántóan fogalmaz, annak durvák és bántóak a gondolatai, előbb-utóbb pedig durvák és bántóak lesznek a cselekedetei is.

"Azt a harcot nem lehet megnyerni, hogy ki tud ocsmányabb módon viselkedni a politikai partnerével. Mindig lesz lejjebb" – idézi a miniszterelnök MTI-nek adott interjúját a Népszabadság.

A válság lehetőség és talán kényszer is egyben, hogy kölcsönös belátással, engedményekkel megszülessen egy átfogó - a következő hat-nyolc évre szóló - társadalmi-gazdasági megállapodás, amelynek a végrehajtását ebben a kormányzati ciklusban el lehet és el kell kezdeni - mondta Gyurcsány Ferenc.

"A horizontot a máról és a holnapról át kell helyezni a következő évtized második felére", ami Gyurcsány szerint nem könnyű, mert a politikusoktól a választókig, az üzleti élet számos szereplőjétől más területek képviselőiig mintha a többség hozzászokott volna a rövid távú gondolkodáshoz és az azonnali haszon reményéhez. "Mi, politikusok is számtalanszor mutattunk ebben rossz példát" - fűzte hozzá.

El kellene fogadnunk, hogy a következő években nem az a kérdés, hogy miként növelhetjük a jóléti kiadásokat, hanem az, hogy miként tesszük könnyebbé a vállalkozást, a gazdálkodást, a munkahelyteremtést és beruházást - vélekedett, hozzátéve: erősebb gazdaság teremthet több jövedelmet, ma csak ez lehet a sorrend. Belátásra van szükség, reformpolitikára, de nem sokkterápiára, mert ez utóbbit nem fogadják el az emberek - jelentette ki.

Gyurcsány Ferenc nem tartja kizártnak, hogy ha meg lehet erről állapodni, akkor az első lépést akár már az idén megteszik. Hoszszú távon kell biztosítani a nyugdíjak kifizethetőségét és a nyugdíjkassza egyensúlyát, valamint folytatni kell az erről szóló vitákat. Emlékeztetett arra, hogy a nyugdíjrendszer egyes elemeit a következő évtized elején meg kell változtatni. Ehhez egyetértés kell. Mint mondta, érdemes végiggondolni azt is, hogyan lehet továbbvinni a szociális reformot, amelynek a legfontosabb elemét az Út a munkához program keretében ősszel már elfogadta a parlament.

Gyurcsány miniszterelnök reform ciklus
Kapcsolódó cikkek