BUX 39,221.63
-0.09%
BUMIX 3,682.25
-1.75%
CETOP20 1,747.54
0.00%
OTP 8,104
-0.59%
KPACK 3,100
0.00%
0.00%
+0.55%
-2.33%
-1.41%
ZWACK 18,700
+0.27%
0.00%
ANY 1,560
-0.95%
RABA 1,075
-2.27%
-0.46%
-1.54%
-0.65%
+0.99%
OPUS 163.4
-1.92%
-2.38%
-6.06%
0.00%
+1.28%
OTT1 149.2
0.00%
-1.36%
MOL 2,930
-0.07%
-2.70%
ALTEO 2,350
-0.84%
0.00%
-2.58%
EHEP 1,020
+2.00%
0.00%
-0.38%
MKB 1,972
0.00%
0.00%
-0.50%
0.00%
0.00%
SunDell 42,000
0.00%
+0.26%
-2.69%
+1.45%
0.00%
-1.12%
-0.62%
GOPD 12,900
0.00%
OXOTH 3,690
0.00%
-0.90%
NAP 1,210
-2.26%
0.00%
0.00%
Forrás
RND Solutions
Közélet

Október

Nemzeti csúcsot kezdeményezett Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki egy 12 pontos javaslatot is megfogalmazott, mérséklendő a válság hazai hatásait. A kormány, a pártok, a munkavállalókat és a munkáltatókat képviselő szervezetek, a pénzügyi szakemberek és tekintélyek mind szót ejtettek a válság kezeléséről, a költségvetés helyzetéről és jövőjéről, az adóreform esélyeiről, ám előremutató megállapítások csak néhány területen születtek. A leghevesebb vita az adócsökkentés és a költségvetés körül bontakozott ki.


Óriáshitelt kaptunk. A piac és az elemzők által vártnál jóval nagyobb értékű csomagot kap Magyarország a Nemzetközi Valutaalaptól, az Európai Uniótól és a Világbanktól. Az összességében 25,1 milliárd dollárra rúgó készenléti hitelt azonban nem igazán szándékozunk igénybe venni – s szakértők szerint sincs erre szükség. A csomag már a bejelentését követően pozitív hatású volt: a forint erősödött, a Budapesti Értéktőzsdén pedig rakétaként lőttek ki az árfolyamok.


Romlott a besorolásunk. Stabilról negatívra rontotta a hosszú távú magyar devizaadósság BBB+ besorolásának kilátását a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő.


Négypontos javaslatcsomagot terjesztett az uniós csúcsértekezlet elé a magyar kormányfő. Gyurcsány Ferenc szorgalmazta a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott EU-s források gyorsabb folyósítását, csökkentett nemzeti kötelezettségvállalás mellett. Javasolta, hogy recessziós időszakban 3 százalékos hiányszinten belül ne legyen további deficitcsökkentési kötelezettség. Azt szeretné elérni, hogy az Európai Központi Bank az euróövezeti tagságtól függetlenül ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa minden uniós nemzetgazdaság esetében. S új uniós pénzügyi felügyeleti szabályozást is szorgalmazott.


Válságkezelés. 800 milliárd forintos intézkedési csomagot kezdeményezett 2013-ig Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter a hazai mikro-, kis- és közepes vállalkozások támogatására, ebből 250-300 milliárd a következő fél évben elérhető lesz. A gazdasági csomaggal a kormány – elsősorban uniós forrásokból – a nemzetközi pénzügyi válság közvetett hatásait szeretné mérsékelni.


Meghúzták a hitelféket. Határozatlan ideig nem fogad be új euró- és svájcifrank-alapú hitelkérelmeket az MKB Bank, nem hitelez frankban a Volksbank, s a Raiffeisen is szívesebben kölcsönözne euróban.


MNB-kamatdöntés. A monetáris tanács 2008. október 22-én rendkívüli ülést tartott. A pénzpiaci folyamatok áttekintése után a tanács döntött az irányadó kamat 11,5 százalékra való emeléséről, valamint az egynapos jegybanki hitel és betét kamata által meghatározott kamatfolyosó szélességének az irányadó eszköz kamatszintje körüli, ±50 bázispontra történő mérsékléséről.


Az amerikai képviselőház elfogadta a 700 milliárd dolláros banki mentőcsomagot. Az európai uniós válságcsúcson azonban a résztvevők nem tudtak megállapodni a bankmentő alap létrehozásáról.


A pénzügyi válságra reagálva a bankokra vonatkozó szabályok szigorítását javasolta az EU. Az ajánlott intézkedések között szerepel az egyes bankközi és az egyéb hitelek értékének maximálása, illetve a tőkekövetelmények szigorítása. A bankközi hitelnyújtás korlátozása Charlie McCreevy illetékes biztos szerint azért szükséges, mert éppen az elmúlt hetek mutatták meg, milyen nagy kockázatok származnak abból, ha egy-egy hitelintézet nem teríti szét kellően a hitelportfólióját. Az európai hitelintézetek háza tájáról is folyamatosan érkeznek a mind kedvezőtlenebb hírek.


Ötvenezer euróra emeli az Európai Unió a betétesek számára garantált összeg minimumát – döntöttek az érintett országok pénzügyminiszterei. Az új EU-s limit fényében a hazai pénzügyi szolgáltatóknál elhelyezett megtakarításokat biztosító rendszer változik, hiszen a Magyarországon megállapított összeghatár mind a befektetési szolgáltatók ügyfeleit védő Befektetővédelmi Alapnál, mind az Országos Betétbiztosítási Alapnál mindössze hatmillió forint, vagyis kevesebb mint az új minimum fele.


Az autóipart is elérte a hitelpiacról kiinduló válság. A világ vezető autógyártói közölték, hogy hosszabb-rövidebb vagy éppen meghatározatlan ideig szüneteltetik a gyártást. Kevesebbet termel a Škoda, a Peugeot Citroën, a SEAT, a Ford, az Opel, a BMW és a Daimler. A folyamat elérte a szentgotthárdi GM-Powertraint is, ebben a hónapban 5500 darabbal, azaz kilenc műszaknak megfelelő mennyiséggel kevesebb motort állítanak elő.


Drágul a gáz. Október 1-jétől ezer köbméterenként mintegy 560 dollárért érkezik Magyarországra az orosz földgáz, nagyjából az európai átlagnak megfelelő áron. A közüzemi lakossági földgázárak átlagosan 6,55, a nem lakossági átlagárak 9,4 százalékkal emelkedtek.


A Teva Gyógyszergyár Zrt. debreceni telephelyén lefektették a Mega Plant csomagolóüzem és az Európai Generikus Kutatás-fejlesztési Központ épületének alapkövét. A két beruházás révén Debrecen a generikus készítmények kutatás-fejlesztése és a tablettagyártás területén Európában vezető szerepet tölthet be.


Megrekedt a pártfinanszírozási szabályozás, nem lettek átláthatóbbak a parlamenti képviselői díjazások, költségtérítések, de van Hamisítás Elleni Nemzeti Testületünk, meg stratégiánk is. Ez derül ki az Új rend és szabadság programjának elmúlt egy évét értékelő, Kondorosi Ferenc kormánybiztos által készített jelentésből.


A francia intézetek taroltak a Financial Times által az idén harmadszorra összeállított európai képzési listán. A rangsorban a Budapesti Corvinus Egyetem – egyedüli magyarországi alma materként – már csak a 43.; 2007-ben még a 36., 2006-ban 25.-ként jegyezte a patinás angol napilap.


A dél-afrikai Naspers médiacsoport felvásárolta Magyarország legnagyobb internetes piacterét, a Vatera.hu Kft.-t. Ennek 79 százaléka az iEurope Found LLC kockázatitőke-befektető társaság kezében volt. A vevő a rivális hazai TeszVesz piactérben is érdekelt. Ágazati szakértők szerint ez az eddigi legnagyobb hazai ügylet a területen, értéke elérheti az 1,5 milliárd forintot.


Megalakult a Kinstellar, az első, kifejezetten a közép-európai piacokra szakosodott regionális jogi szolgáltató társaság. Az alapítók a Linklaters globális cég négy térségbeli irodájának (Budapest, Bukarest, Pozsony, Prága) szakértői.


Magyar katonák irányítják októbertől a kabuli repülőtér működtetését.

Befejeződött az a 3,6 milliárd forint értékű egészségügyi informatikai mintaprojekt, amelyet a Nemzeti fejlesztési terv részeként az ország három elmaradottnak tartott régiójában két év alatt valósítottak meg. A fejlesztés eredményeként Észak-Magyarország térségében az egészségügyi intézmények 85 százalékában már nem a beteget, hanem a diagnosztikai leleteket „utaztatják”.


Csődvédelmet kért a Knaus Tabbert, Németország első számú lakókocsigyártója, miután egyetlen bank sem nyújtott a cég rövid távú finanszírozásához hitelt.


A monori vasúti katasztrófa után lemondott a vasúti közlekedésért felelős három vezető: Szabó Pál miniszter, Kamarás Miklós MÁV-elnök és Heinczinger István MÁV-vezérigazgató. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök Szabó Pál és Kamarás Miklós lemondását elfogadta, Heinczinger Istvánét a vizsgálat lezártáig nem.


Izland csődben. A feltörekvő országok egykori üdvöskéjét, a liberális gazdaságpolitika mintaállamát beszippantotta a globális pénzügyi válság örvénye. „A bankok becsődöltek, menjetek halászni” – jelentette ki Geir Haarde, miután beismerte: az általa vezetett kormány tehetetlenül áll az események előtt. A három legnagyobb bank, a Kaupthing, a Landsbanki és a Glitnir pénzintézet csődbe ment, az izlandi korona értéke az év eleji 90 korona/eurós szintről 350-re zuhant, az állampapírpiac és a tőzsde öszszeomlott, az ország a tönk szélére jutott.


Az államé a lóverseny. Október közepére közvetlen állami tulajdonba kerültek a Nemzeti Lóverseny Kft. ingatlanjai. A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 2,5 milliárd forintért szerezte meg az ennek többszörösét érő területet.


Mentőcsomag az MNB-től. A magyar jegybank likviditásnövelő lépéseket jelentett be, de nem biztos, hogy sikerül javítaniuk a bankok devizahitelezésén. Az Európai Központi Bank ötmilliárd eurónyi kölcsönt biztosít a Magyar Nemzeti Banknak, ezenkívül az MNB az elsődleges állampapír-piaci kereskedőkkel is megállapodást kötött, amelynek keretében folyamatos árjegyzést hajtanak végre az állampapírpiacon, míg a jegybank tőlük vásárolja meg a papírokat.


Befejeződött a csepeli szabad kikötő két medencéjének egy éve kezdődött, hárommilliárd forintos rekonstrukciója. Az egyenként 1,5 milliárd forint értékű beruházások költségének 75 százalékát az Európai Regionális Fejlesztési Alap, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetési elő-irányzat fedezte.


Mercedes-szerződés: aláírva. A Daimler AG és a magyar kormány képviselői megkötötték a szerződést a kecskeméti Mercedes-gyár létesítésének részleteiről.


Áramaukció. Az MVM Trade Zrt. által felkínált összes villamos energia elkelt a jövőre megvásárolható kapacitásokra rendezett aukción. A 5,625 terawattórás mennyiség azonban csak a fele volt az előző évinek, mert maga az MVM nagykereskedelmi súlya is mintegy 30 százalékkal csökkent, s ráadásul többet – összesen 12,2 terawattórát – kell juttatnia az egyetemes szolgáltatásra jogosultaknak is. További 3,5 terawattórát a Powerforum nevű internetes árverésén kínál fel jövőre a piac igényeihez igazított időpontokban.


Bezárta mind a hetven ElektroPont üzletét az Elektro Computer Zrt. A tavalyi 900 millió forintos veszteség és a nyolcmilliárdos kötelezettségállomány miatt a német Electronic Partner GmbH már fél éve kiszállt a zrt.-ből.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek