A CNN George Bush leköszönő elnök példáját követi, aki néhány napja washingtoni rendkívüli helyzetről beszélt, tekintettel a többmilliós tömegre és a biztonsági kockázatokra.
   
A biztonsági hatóságok kedden szinte légmentesen lezárják a belvárost, ahol első ízben lesz ilyen méretű tömegrendezvény, több mint 40 ezer rendőr, katona és egyéb biztonsági személy lesz szolgálatban. A tömeg azonban nemcsak az elnökök biztonságára felügyelő titkosszolgálatot állítja minden korábbinál nagyobb feladat elé, a tudósítói csapatok munkája is jelentősen megnehezül.
   
A CNN műholdas telefonokat osztott ki riportereinek, mivel a kommunikációs hálózatok bedugulhatnak. A mobiltelefonos cégek figyelmeztettek: a túlterheltség miatt előfordulhat, hogy a térségben nem lehet majd telefonálni, fotókat, e-maileket és sms-eket küldeni.
    

"Ez a legnagyobb esemény az életünkben" - közölte David Bohrman, a CNN washingtoni irodavezetője. 
   
Obamát övezte már egy sor hatalmas tömegrendezvény a kampány során, például Berlinben, Denverben vagy a választás éjszakáján Chicagóban. A keddi washingtoni beiktatás azonban mindezeket felülmúlja. Az edzett és a korábbi beiktatások pompájához szokott profi fotóriporterek is rettegnek, vajon el tudják-e kapni például az eskütétel pillanatait, amikor Obama ráhelyezi kezét az Abraham Lincoln által használt bibliára, amelyet felesége, Michelle Obama fog tartani. A szenátus sajtóosztálya szinte minden ország riportereinek adott ki engedélyt.
   
Chris Isham, a CBS washingtoni irodavezetője elárulta: az az általános stratégiájuk, hogy embereiket a lehető legkorábban kitelepítik az eseményekre, és a lehető legtovább otthagyják - idézi a távirati irodát az MTV
   
Az NBC és a Newsweek riporterei is szűk körre fogják korlátozni mozgásukat a bizonytalanságokat rejtő keddi napon. "Ez az a nap, amikor az embernek fel kell tennie a kérdést, hogy egyáltalán eljuthat-e A pontból B pontba" - fogalmazott Phil Alongi, az NBC különkiadásainak vezető producere.