Közélet

Schmitt: Meg akarjuk ismételni a 2004-es eredményünket

Olimpikon, diplomata, európai parlamenti képviselő. Schmitt Pál újra a Fidesz európai parlamenti választási listáját vezeti, és élete kiteljesedésének tartja az európai képviselőséget.

A napokban két tisztségében erősítették meg Schmitt Pált: újra megválasztották a Magyar Olimpiai Bizottság elnökének, és 2004-hez hasonlóan idén is a Fidesz listavezetője lesz az európai parlamenti választáson. Úgy gondolja, még sok idő kell ahhoz, hogy nálunk is felismerjék az emberek, mivel jár európai uniós állampolgárnak lenni.

- Korábban sokat beszélt arról, hogy fontos az utódlás kérdése a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) élén. Bár ez választott tisztség, azt is mondta, megvan az a személy, aki az utódja lehet. Nyilván nem fogja megmondani a nevét, de annyit elárul, hogy az illető tagja a most megválasztott elnökségnek?

- Igen. Az elnökségnek 17 tagja van.

- Sportoló az illető?

- Igen. Nagyon jó nevű sportoló volt.

- Olimpikon?

- Igen. De az elnökségben nyolc olimpiai bajnok van.

- Most lett újból a MOB elnöke. Milyen feladatok állnak az olimpiai bizottság előtt?

- Hosszú, sűrű négy évünk lesz. Ifjúsági olimpia, téli olimpia, a londoni olimpia - ezeken szeretnénk tisztességesen szerepelni, szeretnénk terjeszteni az olimpia eszmét. Szeretnénk továbbá a magyar fiatalok elé példaképeket állítani, küzdünk a rasszizmus, a diszkrimináció, a drog ellen, terjesztjük a fair play szellemét. Megannyi feladata van az olimpiai bizottságnak, nemcsak az olimpiára való felkészülés.

- A fiatalokról egyszer azt mondta, a mai gyerekek nem mozognak, nem sportolnak eleget. A MOB-nak milyen eszközei, lehetőségei vannak arra, hogy mindezen változtasson, hiszen az olimpiai bizottságnak nem kifejezetten ez a „profilja"?

- Ha sikerül megerősítenünk a jelenleg nagyon rossz állapotban lévő egyesületeket, és ha elhitetjük, hogy nem gladiátorképzők, hanem a fiatalok nevelésének fontos helyszínei, akkor nagyot tudunk előre lépni. Fel kell hívni a figyelmet a sportra, a testnevelő tanárokat anyagilag és erkölcsileg meg kell becsülni. Sok a teendő. Az a lényeg, hogy minden fiatalhoz közel vigyük a sportot. Erre jó lehetőség, hogy ifjúsági olimpia lesz 2010-ben, és a fiatalok maguk közül választhatnak példaképet.

- Ez mind szép, de ma az élet minden területén anyagi problémákkal küzdünk. Pénz hiányában hogyan tudnak bármit is megvalósítani a felsorolt célokból?

- A sport is forráshiánnyal küzd. De az, hogy valaki megcsinál egy nap húsz fekvőtámaszt, vagy fut valamennyit, nem kerül pénzbe. A gyerekek számára a televíziózás, a kicsit lusta, könnyű megoldásokat kínáló tevékenységek, az internetezés érdekesebb kihívás, mint hogy kicsit „gyötörjék" magukat. Pedig annak a fizikumukra, ha úgy tetszik a testi higiéniájukra is van hatása, tehát a sport nagyon sokat segíthet.

- A Fidesz választmánya tegnap véglegesítette a párt európai parlamenti listáját, melynek ön áll az élén. Az elmúlt öt évben a fideszes delegáció vezetője volt. Hogyan látja, milyen munkát végeztek pártja képviselői az Európai Parlamentben?

- A hozzánk fűzött reményeket beváltottuk. Minden képviselőnk aktív volt, igyekeztünk kitűnni. Legjobb tudásunk szerint, tisztességesen dolgoztunk. Persze a munkánk nem látványos, és keveset is tudnak rólunk itthon. Az emberek nyilván azt gondolhatják, hogy Magyarországon is van parlament - azt se nagyon szeretik -, akkor minek még egy. Nincs meg még az emberekben a kettős identitás: büsze, öntudatos magyar vagyok, és büszke, öntudatos európai. Ha itthon megkérdeznénk valakit, hogy mennyire érzi magát európainak, akkor valószínűleg azt kezdené el vizsgálni, mennyivel lett jobb az életszínvonala az Európai Unióhoz történt csatlakozásunk óta. Még sok időbe telik, amíg a magyar emberek érezni fogják az Európai Unióhoz tartozás pozitív hatásait.

- Júniusban lesz az európai parlamenti választás az Unió országaiban, így Magyarországon is. Amit az imént mondott, abból az következik, hogy ez a szavazás jóval kevésbé fogja aktivizálni a választókat, mint egy országgyűlési választás.

- Ez így van, az EU-s választásokon mindig kisebb a részvételi arány. Most azonban van egy különbség: ennek a választásnak azon kívül, hogy mely pártok juttathatnak képviselőket Brüsszelbe, van egy másik tétje is. Nagyjából kilenc hónapra leszünk az országgyűlési választástól. Úgy gondolom, hogy ez a tét mozgósítani fog. Minden párt erőt akar mutatni, a Fidesz legalábbis nagyon komoly kampányba kezd. Minél több emberrel akarunk személyesen találkozni.

- Milyen szereplést vár a pártjától? Hány fideszes mandátummal lenne elégedett?

- Meg akarjuk ismételni a 2004-es eredményünket, vagyis minimálisan a rendelkezésre álló helyek felét, azaz most 11 mandátumot akarunk szerezni. A mandátumok legkevesebb ötven százalékát elvisszük. (Magyarországnak 2009-től 22 hely jár az Európai Parlamentben - A szerk.) A kisebb pártok bejutására pedig igen kevés esélyt látok.

- Ebben az esetben azonban a magyar európai parlamenti képviselők a mostani hárommal szemben csak két frakcióban lesznek jelen az Európai Parlamentben. Mit gondol, nem fogja ez gyengíteni a magyar érdekérvényesítést?

- A szakpolitikai munka az Európai Parlament bizottságaiban zajlik. Ott viszont 22-en leszünk. A lényeg az, hogy minden bizottságban ott legyünk.

- Érzékelhető az Európai Parlament magyar képviselői között az itthoni, végletekig megosztott politikai élet? Együtt tudnak működni Strasbourgban és Brüsszelben a különböző magyar pártok képviselői?

- Az Európai Parlamentben nemzeti ügyek vannak. Meg kell keresni a közös platformokat. Mondok egy példát. Az Európai Parlament képviselői megszokták, hogy mi magyarok mindig felszólalunk, ha a határainkon túl élő magyarokról volt szó. Kiállunk kisebbségi és emberi jogaik mellett. Ha valami atrocitás éri őket, az európai képviselők már tudják, hogy a magyarok jelentkezni fognak. A fideszes és a szocialista képviselőknek nem kell feltétlenül rivalizálniuk és ellenségeskedniük egymással. Együtt utazunk, közös bizottságokban vagyunk, megszoktuk, hogy ha nem is egyeztetünk, de értjük egymást, és figyelünk a másikra.

- Hogy zajlik egy európai parlamenti képviselő napja?

- Minden héten három-négy napot külföldön töltünk, Brüsszelben, vagy Strasbourgban. Hétfőn hajnalban utazunk, és csütörtökön késő este, 10-11 óra felé érkezünk haza. Egy átlagos munkanapon reggel fél 9-re megyek be az irodámba. A nap folyamán bizottsági üléseken veszek részt. Rengeteg ülés van, napi 150-200 e-mailt kapok, 200-300 oldalt biztosan el kell olvasni naponta: sajtószemléket, szakirodalmat, a saját bizottságaink anyagait, megannyi mást. Azt kell, hogy mondjam, elég strapás munka. Egyfajta állandó aktivitás állapotában vagyunk, elég hosszúak a napjaink. Nincs olyan, hogy napi tíz óránál kevesebbet dolgoznék, amikor kint vagyok. Ha az Európai Parlament plenáris ülésén felszólalok, esetleg éjjel 11-ig is az ülésteremben kell maradnom. És alig szólalunk meg magyarul a nap folyamán. A bizottsági munkában rendszerint a németet és az angolt használom, de spanyolul és franciául is elég jól beszélek.

- Élete folyamán a legkülönbözőbb tisztségeket töltötte, tölti be, a sporttól a politikáig sokmindennel foglalkozott. Mégis mit szeretett a legjobban? Melyik tevékenység állt a szívéhez a legközelebb?

- Társadalmi munkáim közül a MOB-elnökség, már csak azért is, mert olimpikon is vagyok. De nagyon szerettem szállodás lenni, tizenhét évet dolgoztam a vendéglátásban. A kiteljesedés számomra viszont az, hogy az Európai Parlament képviselője lehetek.

- Ha életének legnagyobb sikerét kellene megneveznie, mit mondana?

- Azt, hogy megtaláltunk egymást a feleségemmel. Három felnőtt gyerekünk és hat unokánk van. A családot gondolom a legnagyobb sikernek. Csábítana, hogy az olimpiai bajnokságot is mondjam, de az csak egy pillanat volt, persze sok munka állt mögötte. Viszont nagyon büszke voltam arra, amikor először megválasztottak a MOB-elnökének.

AS Network-->

Shmitt Pál Fidesz EP
Kapcsolódó cikkek