Közélet

Soha nem látott Hemingway kéziratok a neten!

Ernest Hemingway a második világháború idején a Mexikói öböl partjainál szolgált egy hadihajón, amelynek feladata a náci tengeralattjárók megsemmisítése volt. A tengeren eltöltött idő alatt mintegy háromezer levelet és más szöveget írt titkosítva, amelyek most először kapnak nyilvánosságot.

A rendkívüli kéziratgyűjteményt a havanai Finca Vigía múzeum bocsátja a nagyközönség rendelkezésére: az intézmény abban az épületben működik, ahol Hemingway 1939-től 1961-ig élt – írja a The Times. A mintegy háromezer, kódolt szöveg az író katonai szolgálata alatt született. Bár a rajongók bánatára a jövő hétfőn a világhálóra kerülő szövegek között nem található eddig kiadatlan irodalmi mű, de a szövegrészletek számos érdekességet tartalmaznak az író ismert munkáival kapcsolatban

A gyűjteményben található például az Akiért a harang szól utószava és az Öreg halász és a tenger filmváltozatának forgatókönyve is. A múzeum kurátora szerint a kéziratok új, érdekes elméletek kiindulópontjául szolgálhatnak. Részletes tanulmányozásukra az amerikai szakértőknek is módja lesz, mivel az anyagot jövő hónapban a bostoni John F. Kennedy Elnöki Könyvtárba szállítják.

A mostani megjelenés a Finca Vigía projekt része, amelynek célja, hogy az Egyesült Államok és Kuba közösen dolgozzon Hemingway emlékének megőrzésén. A munkát nehezíti a két ország közti politikai ellentét, amelyet Barack Obama megválasztás kissé oldhat – Raúl Castro korábban közölte, hogy hajlandó tárgyalni az új elnökkel.

A Finca Vigía ("Őr Farm") a második világháborútól haláláig adott otthont Hemingway-nek. 1961-ben özvegye, Mary Welsh Hemingway végakaratának megfelelően a kubai kormánynak adományozta. A ma múzeumként működő épület 22 ezer kiállítási tárgyat tartalmaz, a könyvektől a félig üres whisky-s üvegekig.

Hemingway Akiért a harang szól Öreg halász és a tenger
Kapcsolódó cikkek