Közélet

Százmilliárd a hátrányos helyzetűeknek

Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter szerint nem érinti a gazdasági válság az Út a munkához kormányprogramot, amely a rendszeres szociális segélyben részesülők munkához jutását segíti elő.

A tárca előzetes felmérései szerint a szociális segélyben részesülők 40 százaléka 35 év alatti. A szociális és munkaügyi miniszter szerint a gazdasági válság azért nem érinti a kormány programját, mert ez a hátrányos helyzetű és alacsony iskolai végzettségű embereket célozza meg, a pénzügyi források pedig rendelkezésre állnak a költségvetésben.

Szűcs Erika a kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: a szociális segélyezettek száma az utóbbi időben nőtt meg, ezért tartja fontosnak a kormány, hogy új programokat indítson, amely segíti a hátrányos helyzetűek munkához jutását. A miniszter beszámolt arról is, hogy vissza kell ültetni a program résztvevőit az iskolapadokba, ezért létrehozzák a második esély iskoláját, amely kompetenciát fejleszt és motivál.

Szűcs Erika szándékai szerint az ott tanulók az iskolát elvégezve vállalkozókhoz kerülnének, ahol szakmát tanulnának. A program fontos része, hogy azok a vállalkozók, akik foglalkoztatják a programban részt vevőket, három évig teljes járulékmentességet kapnak.

A parlament december közepén fogadta el a szociális és foglalkoztatási törvények módosításait, amelyekkel a hangsúlyt a pénzbeli ellátások helyett az aktív eszközökre, a közfoglalkoztatásban és a képzésben, illetve a munkaerő-piaci programokban való részvételre helyezték át. A programban résztvevőket az önkormányzatok és az Állami Foglalkoztatási Szolgálattal közös adatbázisában tartják nyilván.

A programra 97 milliárd forint áll rendelkezésre. Magyarországon 230-240 ezer ember részesül rendszeres szociális segélyben. Közülük százezren továbbra is ebbe az ellátási kategóriába tartoznak majd, de a kormány számításai szerint további százezer ember találhat munkát a közfoglalkoztatásban.

Szűcs Erika hátrányos helyzetűek szociális segély Út a munkához válság
Kapcsolódó cikkek