Közélet

Több mint egymilliárdos sikkasztás - álnéven csalt a pécsi férfi

Évekig élt álnév mögé rejtőzve egy pécsi férfi, akinek most – sok más egyéb stiklije mellett – több mint egymilliárdos sikkasztás miatt is ülnie kell.

Ismeretlen személy ellen indított büntetőeljárást a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztálya két évvel ezelőtt. Azóta már kiderült, hogy B. Zsolt volt az, aki 2006. december 20-án egy magyarországi bank budapesti fiókjában – Trampus Andrej névre kiállított hamis szlovén útlevél felhasználásával – bankszámlát nyitott.

A közokirat-hamisítás megalapozott gyanúja miatt elrendelt nyomozás során megállapították, hogy a férfi ennek a hamis útlevélnek a felhasználásával szerzett tulajdont egy budapesti gazdasági társaságban is, majd ezen társaság egy magyarországi banktól 2 millió euró kölcsönt vett fel, melyet nem fizetett vissza.

A férfit 2007. november 27-én sikerült elfogni, amikor megjelent a kölcsönt nyújtó bankban. Akkor nem fedte fel valódi kilétét, valamint az előzetes letartóztatása tárgyában megtartott bírói meghallgatáson is Trampus Andrejnek mondta magát. Előzetes letartóztatását is ezen a néven rendelte el az illetékes bíróság. Az ujjlenyomat alapján sikerült végül azonosítani a férfit, megállapították, hogy ő valójában B. Zsolt pécsi lakos, aki ellen 9 elfogatóparancs volt érvényben.

A hamis iratokra, az álnévre a hatóságok előli bujkálás – elsősorban a jogerős börtönbüntetés letöltésének elkerülése - érdekében volt szüksége. Rejtőzködése több éven át tartott: 2005-től élt Trampus Andrejként, lakókörnyezetében ezen a néven ismerték, üzleti és egyéb ügyeit is ezen a néven intézte. Az eljárás során a nyomozók utána jártak, hogy B. Zsolt hol és miért járt el az álnév mögé bújva, valamint feltérképezték a Trampus Andrej által tulajdonolt, kölcsönt felvevő gazdasági társaság működését, pénzkezelését.

A vizsgálat alapján kiderült, hogy 1,1 milliárd forint került B. Zsolthoz a cég készpénzállományából úgy, hogy ezt az összeget nem a cég, hanem saját céljaira használta fel. A nyomozás B. Zsolttal szemben 78 rendbeli magánokirat-hamisítás vétség, illetve közokirat-hamisítás bűntett, 1 rendbeli hitelezési csalás bűntett, valamint 1 rendbeli, 1,1 milliárd forint elkövetési értékű sikkasztás bűntett megalapozott gyanúját tárta fel, az eljárás vádemelési javaslattal fejeződött be.

Időközben annak a gyanúja is felmerült, hogy B. Zsolt élettársa, R. Rita budapesti lakos is részt vett – készpénzfelvevőként - a sikkasztásban, így vele szemben is vádemelési javaslatot tettek a nyomozók. B. Zsoltot jelenleg büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva, ahol korábbi ügyeivel összefüggésben kiszabott több éves börtönbüntetését tölti.

Trampus Andrej sikkasztás egymilliárd hamis iratok álnév
Kapcsolódó cikkek