Közélet

Berlusconi: "Az elnök ölte meg a kómában fekvő lányt"

Silvio Berlusconi szerint az évek óta kómában fekvő Eluana Englarot meggyilkolták azzal, hogy lekapcsolták őt az életét fenntartó gépekről. Az olasz miniszterelnök a baloldali kötődésű Giorgio Napolitano köztársasági elnököt vádolta a tettel.

A 38 éves Eluana Englaro tegnap hunyt el, miután a kórházi dolgozók – az olasz legfelsőbb bíróság döntésének megfelelően – lekapcsolták az életfunkcióit fenntartó gépekről. Englaro családja évek óta harcolt azért, hogy a balesete óta kómában fekvő nő meghalhasson – írja a Times Online.

Berlusconi egy olasz lapnak nyilatkozva kijelentette: Englaro nem természetes módon halt meg, tehát meggyilkolták, így szerinte ő lett az egyetlen ember Olaszországban, akit halálra ítéltek. A miniszterelnök kifejezetten Giorgio Napolitanót hibáztatta az eset miatt, mivel – mondta Berlusconi – a köztársasági elnöknek kellett volna segítenie abban, hogy az orvosok döntésének megmásításáról szóló jogszabályt időben elfogadják. A köztársasági elnök azért utasította el a krízis-határozatot, mert úgy vélte, a parlament nem írhatja felül a legfelsőbb bíróság döntését.

A felsőház éppen Englaro esetét tárgyalta, amikor megérkezett a kómában fekvő beteg halálhíre. Az egyperces gyászszünetet követően a jobboldali képviselők egy emberként nagy hangerővel vádolták a baloldat a nő meggyilkolásával.

Napolitano miniszterelnök olasz Berlusconi köztársasági elnök eutanázia kóma
Kapcsolódó cikkek