Közélet

Elhagynak bennünket az orvosok - Utánpótlás sincs, nagy baj van

Tavaly tovább nőtt a külföldi munkára igyekvő orvosok száma, ez igaz Baranyára is. A szakma szerint az is nagy baj, hogy nincs utánpótlás sem.

Tavaly több mint húsz százalékkal nőtt azon orvosok száma, akik külföldi munkavállaláshoz kértek igazolást az Egészségügyi Engedélyezési és Közigazgatási Hivataltól. Azt nem lehet tudni (hiszen erre nincs regisztráció), hogy közülük mindenki kapott is állást külhonban, de a növekvő szándék világos. A hivatal közelmúltban kiadott megyei statisztikájából kiviláglik, a helyzet Baranyában sem jobb: amíg az előző esztendőkben félszáz körüli igazolást adtak ki, addig tavaly már a hatvanhoz közelített ez a szám. A legtöbb orvos egyébként országosan Nagy-Britanniát szemelte ki, de sokan vették célba Németországot illetve Skandináviát is.

– A pécsi klinikák speciális helyzetben vannak, hiszen az egyetemközi kapcsolatok révén már tíz éve is többen mentek ki külföldre kutatni, dolgozni – vázolta dr. Kollár Lajos főigazgató. A professzor azonban hozzátette, a probléma azért látható Pécsett is.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

pécsi klinikák Kollár Lajos főigazgató orvos külföld
Kapcsolódó cikkek