Közélet

Gyurcsány szerint még csak a válság elején tartunk

Országos konferenciasorozat címén tervezett válságkezelő intézkedéseit népszerűsíti a kormány. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök csütörtökön Kazincbarcikán a munkahelyek megóvásáról, Miskolcon pedig arról beszélt, az 1933-as válság "kutyafüle" volt a mostanihoz képest.

Kampányolásban mindig is erős volt Gyurcsány Ferenc. Most újabb lehetősége adódott erre: ahogy a kormányszóvivői iroda közölte, a miniszterek közel egy hónapon át kormányzati konferenciák keretében ismertetik a válságkezelést és növekedést szolgáló stratégiát. Magyarra fordítva ez annyit tesz, országjárásba kezd a kormány, hogy a válságkezelő intézkedéseket mintegy népszerűsítse.

Gyurcsány Kazincbarcikán nyitotta a politikai roadshow-t. Abban a városban, ahol a BorsodChem nemrég bejelentette, 550 dolgozójától válik meg. Végül nem lesz csoportos létszámleépítés a vállalatnál, mert a kormány egyeztetést kezdett a céggel az elbocsátásokról. Gyurcsány is éppen arról beszélt, a gazdasági válságkezelés legfőbb feladata megőrizni a munkahelyeket. A kormányfő hangsúlyozta, a vállalat, az önkormányzat és a szakszervezetek időben jelezték a problémákat, ennek köszönhető, hogy a munkahelyek megmaradhatnak Kazincbarcikán. Nem sokkal később Miskolcon már arról beszélt a miniszterelnök, nem látni a válság végét, jelenleg csak „ízlelgetjük a hatását”.

A Fidesz szerint azonnali, konkrét intézkedésekre lenne szükség a munkahelyek megvédése, a bajba jutottak támogatása és a növekedési programok elindítása érdekében. Varga Mihály, az ellenzéki párt elnöke a kormány roadshow-jával összefüggésben úgy vélekedett, szánalmas, hogy a kabinet ezer példányban készülő füzettel és országjárással próbál a  világgazdasági válság és a magyar válság ellen valamit tenni.

„Míg Európa kormányai sorra hoznak döntéseket adócsökkentésről, gazdaságfejlesztési program elindításáról, az adott ország pénzintézeti rendszerének megtámogatásáról, addig a magyar kormány adóemeléssel kíván tenni a válság ellen” – mondta Varga. Nem késett sokat a kormányszóvivő reakciója a Fidesz véleményére. Budai Bernadett közölte: ha Varga Mihály szerint valóban feleslegesek a kormányfő nemzetközi és hazai tárgyalásai, a miniszterek vagy a parlamenti képviselők munkájával járó egyeztetések, akkor nyilván saját munkáját és „Orbán Viktor külföldi roadshow-ját” is hiábavalónak érzi. A szóvivő megjegyezte azt is, az ilyen egyeztetések révén kaphat Magyarország támogatást és segítséget az Európai Uniótól, és ilyen megbeszélésekkel lehet például megvédeni a munkahelyeket.

Úgy tűnik, a két kisebb ellenzéki párt körében nagy sikere volt a Reformszövetség válságkezelő javaslatainak. A csütörtöki nap fejleményeihez tartozik, hogy az SZDSZ és az MDF külön-külön országgyűlési határozati javaslatban nyújtja be a Reformszövetség programját. „A Reformszövetség által bemutatott program, amelyet gazdaságkutatók, a Magyar Tudományos Akadémia jelenlegi és volt elnökei, volt pénzügyminiszterek, cégvezetők jegyeznek, alkalmas lehet arra, hogy Magyarországot kivezesse a válságból és beindítsa a gazdasági növekedést” – mondta Kóka János, a liberális párt frakcióvezetője. Hasonlóan vélekedik az MDF is.

Ötvenezer állás EU-s pénzből

Ötvenezer munkahely megtartását teszi lehetővé a kormány által elfogadott 30 milliárd forintos, európai uniós forrásból finanszírozott munkahelymegőrzési támogatás. Székely Judit, a munkaügyi tárca szakálamtitkára elmondta: a kormány „4+1 napos” támogatása minden ötödik munkanap bérköltségét átvállalja a munkáltatótól, a pályázó cégek munkavállalóinak legfeljebb 50 százalékáig, összesen maximum 25 ezer alkalmazottig.

miniszterelnök gazdasági válság MSZP uniós támogatás Gyurcsány Ferenc pártok Fidesz országjárás recesszió
Kapcsolódó cikkek