A zöldtárcához tartozó Őrségi Nemzeti Park – amely érintett ügyfélként fellebbezési joggal rendelkezik az osztrák engedélyezési eljárásban – fellebbezést nyújt be a Bécsi Környezetvédelmi Szenátushoz, az ügyben másodfokú döntési jogkörrel rendelkező hatósághoz. Az építési engedély ellen negyven napig lehet fellebbezést benyújtani, melyet szövetségi szinten bírálnak majd el.
 
Mint ismeretes, a hivatalos magyar álláspontot és a konzultatív csoport felállítását tavaly szeptemberben a magyar kormány is határozatba foglalta. A magyar álláspont szerint a hulladékhasznosító művet az országhatártól lényegesen távolabbi helyen kell felépíteni, és a közös konzultatív csoport feladata a mindkét fél számára elfogadható alternatív helyszín kiválasztása. Az ősszel két alkalommal tárgyaló konzultatív csoportban Szentgotthárd polgármestere és Burgenland tartomány vezetői is részt vettek.
 
A határon átnyúló környezeti hatásokról szóló Espoo-i Egyezmény nyújtotta keretek között hazánk hatásviselő félként már korábban bekapcsolódott a hulladékégető engedélyezési eljárásába. A magyar fél azt javasolta az engedélyező hatóságnak, hogy a tervezett formában ne fogadja el a beruházást. A magyar álláspontot az Espoo-i Egyezmény szerint mérlegelnie kell a burgenlandi hatóságnak, hazánknak vétójoga azonban nincs az eljárásban.
 
Ezzel párhuzamosan a zöldtárcához tartozó Őrségi Nemzeti Park – továbbá az önkormányzat, számos szentgotthárdi lakos és szervezet - helyi érintett félként is bejelentkezett az osztrák engedélyezési eljárásba, jogorvoslati lehetőséget is biztosító ügyféli jogosítványokkal. Ennek nyomán van most lehetőség az engedély megtámadására.