Közélet

Netanjahu nemzeti kormányt alakítana Izraelben

A jobbközép Likud párt vezetője, Benjamin Netanjahu alakíthat kormányt Izraelben. A pártvezető úgy nyilatkozott: egységes nemzeti kabinetet alkotna riválisaival, Cipi Livni, a Kadima listavezetője azonban úgy nyilatkozott: inkább ellenzékben politizál.

Cipi Livni pártja, a centrista Kadima kevéssel, de legyőzte a Likudot a február 10-én tartott választásokon. A Likud azonban maga mögött tudhatja a vallásos és jobboldali párokat, így most Benjamin Netanyahu alakíthat kormányt – tudósít a BBC.

Shimon Peres elnök és Netanyahu ma sajtótájékoztatón jelentették be, hogy a Likudnak hat hét áll rendelkezésre a kormányalakításra. "Felhívom a Kadima és a Munkáspárt vezetőit arra, hogy fogjunk össze Izrael biztonságának megőrzése érdekében" – mondta a leendő miniszterelnök.

Netanjahu Iránt illetően a kampányban többször ismételt véleményt hangsúlyozta, mely szerint az Ahmedinezsád vezette ország a legnagyobb fenyegetés Izraelre nézve. Cipi Livni már a bejelentés előtt közölte: nem lesz olyan kormány tagja, amely szerinte nem rendelkezik vízióval és értékekkel.

Netanjahunak most tehát vagy meg kell győznie Livnit a koalícióalkotásról vagy össze kell fognia a jobboldali erőket. Ezt nehezítheti, hogy az őt kifejezette támogató, radikális Avigdor Liebermannal szemben tegnap korrupciós vádak merültek fel.

Izrael koalíció Lieberman Livni kormány Irán Netanyahu
Kapcsolódó cikkek