"Az indítvány elfogadása megnehezíti a BNP és a hasonló szervezetek számára, hogy arra hivatkozzanak: az anglikán papság vagy egyház egyes képviselői támogatják őket" - közölte az indítványt benyújtó Vasantha Gnanadoss, a Londontól délre fekvő southwarki egyházmegye képviselője.

Az anglikán egyház hétfőn Londonban kezdődött általános szinódusának tagjai megszavazták a tilalmat, amely a papokra, a papnövendékekre és az egyház alkalmazásában álló, annak nevében eljáró laikusokra vonatkozik.

Az indítvány mellett több mint háromszázan, ellene pedig tizenhárman szavaztak; hatályba lépéséhez még szükség van a parlament jóváhagyására. Gnanadoss a szinóduson közzétett háttéranyagában leszögezte: "Bár az egyházak közleményekben határolódtak el a BNP-től és a Nagy-Britannia Keresztény Tanácsa nevű szervezettől, határozottabb fellépésre van szükség, hogy megszüntessük a kapcsolatnak még a látszatát is".

2008 novemberében az interneten kiszivárogtatták a Brit Nemzeti Párt 12 ezer nevet és címet tartalmazó taglistáját, amelyen öt név mellett a "tiszteletes" cím is szerepelt. Az anglikán egyház akkor közölte: egyikük sem bejegyzett vagy működő pap, bár volt közöttük egy nyugdíjas lelkész.

A szinódus elé terjesztett indítvány mintájául a brit rendőrfőnökök szövetségének öt évvel ezelőtti lépése szolgált. Ezzel megtiltották a rendőrség állományában szolgáló alkalmazottaknak, hogy belépjenek a BNP-be vagy más jobboldali pártokba.