Közélet

"Big Brother hangulatú politikai castingon győzött a Gyurcsány-klón"

A külföldi internetes oldalak is sokat foglalkoztak az elmúlt 24 óra magyar politikai eseményeivel és azok előzményeivel. Ebből szemezgettünk.

"Magas háztartási hiány és államadósság, sok külföldi segély" - mindezzel kell szembenéznie a Gyurcsányt váltó miniszterelnöknek, írja a Spiegel. Tudósításukban megemlítik, hogy a szocialisták és a liberálisok megegyeztek a pártnélküli politikus személyében.

A német lap internetes kiadása szerint a 41 éves Bajnai "MSZP-közelinek" és Gyurcsány bizalmi emberének számít - valamint az SZDSZ-es Kóka Jánoshoz is többéves üzleti barátság köti. Bajnai mindemellett ragaszkodik megszorító csomagjához, amit a hivatalba lépése feltételeként állított. Kiemelik, hogy Magyarországot különösen érintette a válság és 20 milliárd eurós IMF-Világbank-EU segítséget kapott.

Az angol portál kiemeli: Gyurcsány szóvivőjén keresztül közölte, továbbra is a politikában kíván maradni, "jövőbeli szerepe a szocialista kollégáitól függ".

A korábbi kisebb koalíciós párt, az SZDSZ "végül" megerősítette a kormányzó szocialisták jelöltjét - írja a BBC. Bajnai egy "pártállás nélküli technokrata", akit most már csupán a hétvégi MSZP-kongresszusnak kell formálisan is jelölnie a posztra. "Minden elpazarolt hét százmilliárd forintokba és munkahelyek tízezreibe kerülhet" - idézik Bajnai figyelmeztetését. Korábban a szabad demokraták "legalább négy" MSZP-s jelöltet is visszautasítottak - idézi fel az internetes oldal.

Az osztrák Standard nyolc elutasított jelöltet említ beszámolójában, valamint Bajnai "spóroló" terveit emeli ki, idézve a politikust: "fájni fog".

A lap szerint a liberálisok Bajnait korábban "Gyurcsány-klónnak" nevezték, most azonban támogatták miniszterelnökségét. A "nyolcnapos agóniát" követő megegyezéssel a balliberális többség kormányzását hosszabbítanák meg egy évvel - az "előrehozott választások kísértetét" az egykori üzletember személyével így sikerült elűzniük. A lap egyben kiemeli, a liberálisok többszörösen is kínos helyzetbe hozták magukat, miután visszatáncoltak több döntésüktől, mint Bokros jelölésétől vagy az eredeti, csütörtöki határidőtől.

Az elmúlt hetet így jellemzi a portál: "Az élénk internetes portálok élőben közvetítették a börleszket... Az egyedülálló, Big Brother hangulatban telt politikai castingon... végeredményben az MSZP és az SZDSZ saját magát szedte szét."

big brother Gyurcsány Bajnai internet politikai casting külföld
Kapcsolódó cikkek