Közélet

Bombameglepetés: Gyurcsány lemond a miniszterelnökségről!

Két hét alatt kell miniszterelnököt találnia az MSZP-nek Gyurcsány Ferenc kilátásba helyezettt lemondása után. A miniszterelnök a hatékonyabb válságkezeléssel és a sikeres 2010-es választási szerepléssel magyarázza döntését.

Lemond a miniszterelnökségről Gyurcsány Ferenc. Ezt maga a kormányfő jelentette be az MSZP elnökségi ülésén.

Az új kormányfő személyére a pártelnök (jelenleg Gyurcsány Ferenc), a választmány elnöke és a frakcióvezető tesz javaslatot. Gyurcsány egy rendkívüli kongresszus összehívását javasolja az új miniszterelnök jelölésére.

Magyarázata szerint azért hozta meg ezt a döntést, hogy az MSZP még hatékonyabban tudja a jövőben kezelni a válságot, és valóban nagy arányú, érdemi lépéseket hajthasson végre a kormány.

Másik szempontja az volt, hogy javítsa az MSZP esélyeit a 2010-es választásokon.

Az új kormányfő személyére a pártelnök (jelenleg Gyurcsány Ferenc), a választmány elnöke tesz javaslatot. Gyurcsány egy rendkívüli kongresszus összehívását javasolja az új miniszterelnök jelölésére.

A távozó kormányfő beszédében elmondta, hogy azért érkezett, hogy bátorítsa a magyarokat és Magyarországot önmagát. A magyar baloldal leszegett fejjel jár, bizonytalan a jövőjében, s bár van programjuk, a hitelük sérült. Ezzel szemben azonban akiknek nincs programjuk, kormányozni akar, bár ez ijesztő.

Tavaly januárban Gyurcsány azt mondta, hogy ha egy év alatt nem sikerül növelni a komány támogatását, akkor újra kell gondolni a helyzetet. Ergo, most lépni szükséges. A válság kezeléséhez a mainál szélesebb politikai támogatásra van szükség. Úgy látja, hogy az ellenzék viselkedésének, s támogatásának hiányának Gyurcsány a záloga. Kérte, hogy bízza meg a párt, a választmány elnökét, hogy új kormányt alakítsanak.

A hvg.hu információi szerint Gyurcsány Ferencet legutóbbi brüsszeli útja során befektetői körök figyelmeztették: komoly forintválság várható, ha Magyarországon nem tesznek haladéktalanul újabb intézkedéseket a gazdaság stabilizálására. Ezeket az intézkedéseket csak egy új, hiteles kormányfő képes bevezetni - jelezték ezekben a körökben. Ugyanakkor Gyurcsány arra számíthat, hogy a jövő évi választások után az MSZP vezetőjeként, s a parlamenti ellenzék vezetőjeként újra felépítheti magát.

Stumpf István, a Századvég Alapítvány vezetője szerint az MSZP által kijelölt, és a parlament által jóváhagyott szakértői kormánynak is nehéz dolga lesz a megszorító intézkedések bevezetésénél. Valójában olyan kormány tudna hathatós intézkedéseket hozni, amely a meglévő programdömpingben rendet vág, kiválasztja a legalkalmasabb programot, ehhez megvan az intézményes támogatása és erős poltikai háttérrel rendelkezik. A Fidesz-kormány egykori kancelláriaminisztere úgy véli, erre csak a parlamenti választás nyomán felhatalmazott kormánynak lesz valódi lehetősége.

A beszéd után a kongresszus zárt szakasszal folytatódik. A legfrissebb információink szerint holnap már csak az MSZP elnöksége ülésezik, akongresszus ma véget ér. Bővebben >>

Lapinformációk szerint a korábbinál kevesebben támogathatják szombaton Gyurcsány Ferenc elnöki újraválasztását az MSZP tisztújító kongresszusán, pozíciója azonban nincs veszélyben. A szombati Népszabadság és a Magyar Nemzet arról is ír, hogy komoly harc várható az elnökhelyettesi és az alelnöki posztokért, illetve az elnökségi tagságért.

A Népszabadság szerint Gyurcsány Ferenc pártelnöki újrázása információik szerint nincs veszélyben. Támogatásának mértékét és a kormány válságkezelő programjához szükséges mandátum erősségét fogja jelezni viszont, hogy beszámolóját milyen arányban fogadják el. A kormányfő várhatóan a válságkezelésre vonatkozó programot visz a tanácskozás elé, az erről szóló szavazás döntő fontosságú – tette hozzá az újság.

A bizalmatlansági indítványról

A bizalmatlansági indítvány a parlamenti többség bizalmát elveszítő kormányfő elmozdításának alkotmányos eszköze. A magyar alkotmányos rendszer csak a konstruktív indítványt ismeri: a kezeményezést azért nevezik így, mert a képviselők nemcsak a korábbi miniszterelnök iránti bizalom megvonásáról, hanem egyből új kormányfő választásáról döntenek, akit az indítványban értelemszerűen meg kell nevezni. Az indítványt a képviselők ötöde nyújthatja be. Ha a kezdeményezést a képviselők több mint fele megszavazza, akkor az új miniszterelnök megválasztása befejezett ténynek minősül, az előző kormány és kormányfő mandátuma pedig azonnal megszűnik.

A Népszabadság és az InfoRádió honlapján is elolvasható szöveg szerint a tervezet legfontosabb elemei, hogy legyen szakértői a kormányzás, hogy Magyarországon legyen kisebb, 199 fős parlament, hogy legyen feleannyi önkormányzati képviselő, és hogy legyen mielőbb euró. A dokumentum szerint a magyar gazdaság versenyképességének alapja a termőföld és a víz.

A Népszabadság forrásai szerint a kormányfő döntésével megnyílt az út, hogy újra MSZP-SZDSZ megállapodás és koalíció jöjjön létre egy válságkezelő kormány érdekében.

Meg nem erősített hírek szerint Bokros Lajos egykori pénzügyminiszter és Bajnai Gordon, a fejlesztési tárca vezetőjének neve került szóba, de Bajnai megválasztásának állítólag jobbak az esélyei. Bajnai Gordon személyében lojális híve kerülne a miniszterelnöki posztra; az MSZP illetve az SZDSZ és az MDF képviselőinek segítségével megkaphatja az egyszerű többséget a sorra kerülő parlamenti erőpróbán - spekulálnak a hvg.hu forrásai.  

A kormányfő az elnökségi ülésen azzal indokolta döntését, hogy így az MSZP a többi párttal egyeztetve találhat majd egy külső személyt a hatékony válságkezeléshez.


[enews_gallery id='380731']

forintválság Gyurcsány lemond minisztrelnök megszorító intézkedések válság
Kapcsolódó cikkek