Az eddigi legpontosabb képet alkották meg egy átlagos méretű Tyrannosaurus rexről a Manchesteri Egyetem paleobiológusai, akik megállapították: az állat, amelynek maradványait vizsgálták, eredetileg 550 kilogrammal kevesebbet - körülbelül 5,9 tonnát - nyomhatott, mint korábban gondolták. A szakértők szerint a 65 millió évvel ezelőtt élt ragadozó feje viszont a harmadávan nagyobb lehetett, mint eddig képzelték - tudósít az InfoRádió.

Az egyetem munkatársai szerint a kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy a Tyrannosaurus gyorsabb is volt, mint a szakértők gondolták. A paleontológusok úgy hitték, hogy az állat egy másodperc alatt nyolc métert volt képes megtenni, Phil Manning professzor, a manchesteri vizsgálatok egyik vezetője szerint azonban ez nagyon konzervatív becslés.

A T. rex gyorsaságáról sokat vitáztak a szakértők: akadt, aki szerint az állat inkább dögevő volt, mintsem vadász, mivel méretei miatt nem volt képes elég nagy sebességgel futni. Phil Manning és kutatótársai szerint azonban vizsgálatuk eredményei bizonyítják, hogy a ragadozó, amelynek "acélos izmai voltak", nagyon gyors lehetett.