Közélet

Döntött az MDF az EP-listáról: Bokros az élen, Dávid ötödik

Az MDF elnöksége szerdai ülésén döntött a párt európai parlamenti listájának első öt helyéről; az ötödik helyen Dávid Ibolya szerepel.

Az elnökség több mint nyolcvan százalékos támogatottsággal úgy döntött, hogy a párt EP-listáját Bokros Lajos volt pénzügyminiszter vezeti. Őt Habsburg György követi, a harmadik Kerék-Bárczy Szabolcs, az MDF külügyi kabinetjének vezetője, volt Los Angeles-i főkonzul, a negyedik Joó Szabolcs MDF-es politikus, agrármérnök, míg az ötödik Dávid Ibolya, a párt elnöke - írta a bama.hu a távirati iroda híre alapján.

Makay Zsolt, a Magyar Demokrata Fórum Országos Választmányának (OV) elnöke az ülés után azt mondta: március 7-én dönt a párt országos választmánya az elnökség által javasolt EP-listáról. A teljes lista szombat reggelig készül el, az kerül majd az országos választmány elé - tette hozzá.

Dávid Ibolya az MDF február 24-i elnökségi ülése után jelentette be: Bokros Lajos volt pénzügyminisztert, a Közép-Európai Egyetem (CEU) tanárát kérte fel az MDF elnöksége arra, hogy legyen az európai parlamenti választásokon a párt listavezetője.

Bokros Lajos múlt szombaton az Antall József Alapítvány rendezvényére Dávid Ibolya pártelnökkel érkezett és azt mondta: megtisztelőnek tartja a felkérést. E hét vasárnap jelenti be, hogy elfogadja-e a párt felkérését.

A párt nem lelkesedik egyöntetűen a jelölésért

A jelölést nem fogadta egyértelmű helyeslés a párton belül. Koszó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, a párt egyik alapítója kedden közölte: kilép a pártból, mert nem ért egyet azzal, hogy Bokros Lajos volt pénzügyminiszter vezesse az MDF EP-listáját.

Gróf István, a Vas megyei szervezet vezetője sem tartja szerencsésnek Bokros Lajos jelölését. Grezsa István Csongrád megyei MDF-elnök szerint pedig a volt pénzügyminiszter jelölése "a párt értékrendjének teljes feladásával egyenlő".

Habsburg György kész vállalni a részvételt

Dávid Ibolya múlt hétvégén jelentette be: Habsburg Györgyöt javasolta a párt EP-listájának második helyére. Habsburg György közleményben tudatta: nagy megtiszteltetés számára az MDF felkérése. "Kész vagyok arra, hogy tudásomat, tapasztalatomat, nemzetközi kapcsolatrendszeremet Magyarország szolgálatába állítsam, mint pártonkívüli európai parlamenti képviselő. Amennyiben a párt választmánya többséggel megerősíti a felkérést, úgy kész vagyok elvállalni azt" - írta.

elnökség EP-lista mdf Dávid Ibolya Bokros Lajos Habsburg György
Kapcsolódó cikkek