Közélet

Dzsihád kezdődhet, ha az USA kiterjeszti titkos háborúját Pakisztánban

Egy radikális hitszónok szerint, ha az Egyesült Államok a korábbi híreknek megfelelően intenzívebb harcba kezd Pakisztán Afganisztánnal határos területén, azzal támadásra készteti a pakisztániakat és igazolja a dzsihádot.

A New York Times korábban már beszámolt arról, hogy az Egyesült Államok fokozná a támadások intenzitását a pakisztáni-afgán határnál. Eddig csak a CIA irányítása alatt álló pilóta nélküli repülőgépek hajtottak végre célzott bombatámadásokat elsősorban a törzsi területeken – írja a Reuters.

"Amerika bolond, mivel a támadások csak ellene fordítják a pakisztániakat" – mondta Noor Muhammad jól ismert radikális hitszónok, aki szerint az akciók több fiatalt hívnak majd harcba és igazolják a dzsihád indítását is. Mint mondta, ha a hitetlenek elfoglalják a muszlimok földjét, kötelessége szent háborúra szólítani.

Az amerikai illetékesek szerint az afganisztáni helyzetet nem lehet megoldani a pakisztáni viszonyok rendezése nélkül. Kabuli és külföldi tisztségviselők már korábban kifejtették, hogy a tálib harcosok jó része, sőt, a legfelső vezetőnek tartott Omar Mullah is Pakisztán határvidékén rejtőzik. Mint mondták, a pakisztáni vallási iskolákból tömegesen indulnak a fiatalok Afganisztánban, hogy ott a tálibokhoz csatlakozzanak. Pakisztán tagadja ezeket az állításokat.

dzsihád Afganisztán tálib USA CIA Pakisztán amerikai
Kapcsolódó cikkek