Közélet

Elhunyt Ocskay Gábor válogatott jégkorongozó

Szívinfarktusban elhunyt ifj. Ocskay Gábor, az Alba Volán válogatott jégkorongosa.

Erről tájékoztatta az MTI-t szerda hajnalban a sportoló édesapja, id. Ocskay Gábor, a székesfehérvári klub ügyvezetője - tudósít a Híradó a távirati iroda alapján.

A kiváló jégkorongozó szombaton szerezte kilencedik bajnoki címét a kék-fehérekkel. Huszonöt évvel ezelőtt kezdte pályafutását a fehérvári csapatban, más egyesület mezét soha nem öltötte magára. Másfél évtizeden át meghatározója volt a nemzeti együttesnek, kulcsszerepet vállalt a szapporói diadalban, tavaly áprilisban remek játékának is köszönhetően válogatottunk feljutott a világ legjobbjai közé - áll klubja honlapján.

Ocskay Gábor 1975. szeptember 11-én született, és több mint másfél évtizede a magyar válogatott meghatározó tagja.

Idősebb Ocskay Gábor annyit mondott, "Gábor éjfélkor rosszul lett, szívinfarktust kapott, és már nem tudtak rajta segíteni". A család nevében nyilatkozó Horog László újságíró a részletekről beszámolva annyit mondott, a fehérvári játékos Budapesten élő mennyasszonyánál pihent, amikor éjfélkor rosszul lett. Kihívták hozzá az orvosokat, de már nem tudtak segíteni rajta.

A boncolás szerda délelőtt lesz Budapesten, ezt követően tudnak majd pontosabb felvilágosítást adni a tragédia részleteiről.

Ocskay az Alba Volán tíz bajnoki címéből kilencben kulcsszerepet játszott, a magyar jégkorongsport emblematikus figurája volt. Háromszor (1994, 1995, 2006) választották meg az év játékosának, ötször (1994, 1997, 2002, 2004, 2008) lett a legtechnikásabb játékos, és háromszor (1994, 2006, 2007) a legjobb csatár. Pályafutása során kizárólag az Alba Volánban szerepelt, pedig többször csábították külföldre.

2004 szeptemberében diagnosztizált szívizom-betegsége miatt veszélybe került a jégkorongozói pályafutása, orvosai azonban végül nem parancsolták le a jégről. "Gábor azóta is folyamatosan járt kontrollra, és semmi jele nem volt, hogy rosszul lenne. 2004-ben több orvosi beavatkozás történt, tudomásom szerint szívkatéterezése is volt, ám nagyobb műtétre végül nem került sor" - mondta Horog László.

Hozzátette: a klub saját halottjának tekinti a Ocskay Gábort, a ravatalozás és a temetés is Székesfehérváron lesz.

A válogatott csapatkapitánya, Kangyal Balázs az MTI-nek szerda hajnalban úgy nyilatkozott: sokkolta a hír. "Gyakran beszélgettünk Gáborral, kedden fél órát. Aztán este fél tizenegykor hívtam, hogy boldog névnapot kívánjak neki, de már nem vette fel. Küldtem neki egy sms-t. Szerdán találkoztunk volna. Szörnyű, felfoghatatlan, ami történt. Olykor panaszkodott, hogy fáradt, de a szezon kimerítő, hosszú, ezen senki nem csodálkozott" – mondta a csapatkapitány a távirati irodának.

Énekes Lajos, az Alba Volán megbízott vezetőedzője elmondta, Ocskay legutóbb januárban volt szívkontrollon, és minden rendben volt. "Minden játékosunk átesik időszakos orvosi vizsgálatokon, Gábor negyedévente-félévente külön szívellenőrzésre járt. Legutóbb januárban volt ilyenen. Egyszerűen nem térek magamhoz" – mondta.

Tokaji Viktor válogatott hátvéd, aki egy hónappal ezelőtt éppen Ocskaytól vette át a csapatkapitányi posztot, az MTI-nek azt mondta: "Döbbenet! Szombaton még bajnoki címet szerzünk, most meg elveszítjük legjobb játékosunkat, egy igazi barátot, aki mindig mindenben segített."

meghalt Ocskay Gábor alba volán jégkorong elhunyt
Kapcsolódó cikkek