Közélet

Élve főzve - A rákok bizonyítottan érzik a fájdalmat

A rák elkészítésének egyik kedvelt módja, hogy az állatot élve dobják a forró vízbe. Jó ideje folyik a vita arról, éreznek-e fájdalmat a rákok. A belfasti Queen’s University tudósai kísérletek alapján azt állítják: igen.

A rákok egyes fajtái üres csigaházakba költöznek, így védik magukat a ragadozók ellen. Bob Elwood és társai ilyen állatokon tesztelték: éreznek-e fájdalmat. A rákokat áramütésnek tették ki, amire azok kiszaladtak a házukból – írja a Live Science. Tehát nyilvánvalóan érzékelték, hogy valami történt, de fájdalomnak tekinthető-e ez?

Hogy erre a kérdésre válaszoljanak, a tudósok alacsonyabb intenzitású áramütéseket alkalmaztak, amelyek nem voltak elég erősek ahhoz, hogy a rákok riadtan elrohanjanak. Ezután egy új házat ajánlottak fel a ráknak. Az állatok szinte minden esetben megvizsgálták a csigahéjat, és a sokknak kitett példányok nagyobb eséllyel "költöztek át", mint azok, amelyek békén hagytak. Vagyis a rákok kellemetlen élményként élték meg az áramütést és erre emlékeztek, majd reagáltak.

Elwood szerint kísérletük bizonyítja, hogy a rákok nem csak reflexszerűen reagálnak a fájdalomra, mivel az állatok később biztonságosabb házat kerestek maguknak, hogy elkerüljék a számukra kellemetlen érzést. A kutató ahhoz hasonlítja a rákok viselkedését, mint amikor egy ember a fájdalom ellenére nem dobja el a forró tányért, mert nem akarja, hogy eltörjön. Ez esetben a tányér megőrzése motivációja a fájdalom elviselését. A rákok hasonló "cserét" akarnak végrehajtani, amikor a fájdalom tanácsára biztosabb búvóhelyet keresnek. A folyamat mindkét esetben a reflexnél bonyolultabb, érzelmi értelmezést ad a fájdalomnak.

főz kutató rák fájdalom víz
Kapcsolódó cikkek