Közélet

Fordulat: Császár Antal menti meg az MDF-frakciót! - Videó

Herényi Károly szerint Császár Antal független képviselő esetleges belépésével újraalakulhatna később az MDF országgyűlési frakciója.

A párt frakcióvezetője az ATV Egyenes Beszéd című műsorában beszélt hétfő este. A képviselőcsoport létszáma Csáky András hétfői kilépésével kilenc főre apadt, nem éri már el a minimális tíz főt, így megszűnik.

Császár Antal volt fideszes képviselő egyébként már jelezte az MDF-nek, hogy hajlandó lenne átülni a frakcióba. "Mivel ez a feladat összeegyeztethetetlen mostani, miniszterelnöki megbízotti tisztségével, döntenie kell, hogy melyiket választja" - mondta a műsorban Herényi Károly, aki szerint a képviselő jobboldalisága megkérdőjelezhetetlen.

Az MDF frakcióvezetője elmondta azt is: átmenetinek tekinti azt az állapotot, hogy képviselőcsoport nélkül, függetlenként politizálnak tovább. Arra számít, hogy nyárra rendeződik a helyzet. A 2010-es választások után pedig elképzelései szerint jóval több tagja lesz majd frakciójuknak, így nem kell annak fennmaradásért küzdeniük.

Nagyon kis esélyt lát az MDF-frakció újjáalakulására Katona Kálmán. A párt parlamenti képviselője a Zoomnak adott interjújában azt mondta: akár meg is köszönhetné Csáky Andrásnak, hogy kilépett, mert így neki nem kellett döntenie. A pártszakadás szerinte nem Bokros Lajos miatt, hanem a politikai irányváltás miatt van, Dávid Ibolya ugyanis baloldali MDF-et szeretne létrehozni. Cáfolta, hogy a függetlenedő fórumos honatyák csoporttá alakulnának, mint mondta: erről nem döntöttek.

képviselő mdf mdf-frakció katona kálmán Csáky András független
Kapcsolódó cikkek