Közélet

Jobboldali-nacionalista koalíció Izraelben

Benjamin Netanyahu a jobboldali radikális Shas párttal kötött koalíciós megállapodást. Az ultra-ortodox politikai tömb semmilyen, Izraellel szemben támasztott területi igényről nem hajlandó tárgyalni a palesztin féllel.

A Likud vezetője a múlt hónapban lezajlott választások óta igyekszik koalíciós megállapodásokat kötni, hogy elérje a kormányalakításhoz szükséges többséget. Miután a Kadima elzárkózott az együttműködéstől, Netanyahu jobboldali szövetségeseket keres.

A radikális nacionlista Shas már alá is írta a koalíciós megállapodást a Likuddal, amelynek értelmében valószínűleg a rasszizmussal vádolt Avigdor Lieberman tölti majd be a külügyminiszteri posztot – jelenti az AP.

Lieberman korábban felvetette, hogy az Izraelben élő araboknak hűségesküt kellene tenniük Izraelnek vagy elveszítenék állampolgárságukat. Emellett a jobboldali vezető azt is hangsúlyozta, hogy nem lát esélyt a palesztinokkal kötendő békére. A Shas semmilyen terület engedményt nem hajlandó tenni és ezekről nem is tárgyalna az izraeli-palesztin tárgyalások során.

palesztin Izrael koalíció kormány Shas Kadima Netanyahu Likud
Kapcsolódó cikkek