Közélet

Örülhetnek a kamaszok: A videójátékok javítják a látást

Egy friss kutatás cáfolja azt az általános nézetet, miszerint a videójátékok rontják a szemet. Sőt mi több, az eredmények szerint az akciójátékok egyenesen javítják a látást.

Daphne Bavelier, a New York-i Rochester Egyetem kutatója már hat évvel ezelőtt elkezdte a mítoszrombolást, amikor kimutatta: a rendszeresen agresszív videójátékokat játszók számos vizuális feladat során jobban teljesítenek, mint mások. A kutató most kísérlettel igazolta: az akciójátékok űzése javítja a kontraszt érzékelésének képességét, ami a sötétben történő látás egyik fontos eleme – írja a NewScientist.

Bavelier csapata találomra választott ki tizenhárom egészséges felnőttet, akik egy részével akciódús-, másik részével nyugodt játékot játszattak. Feltétel volt még, hogy a résztvevők korábban nem játszottak videójátékokkal.

Az alanyok kilenc héten át, ötven órán keresztül foglalkoztak a szoftverekkel, majd felmérték látásukat. Eszerint mindkét csapat kontraszt érzékelési képessége javult, de az akciójátékokat játszók esetében a fejlődés sokkal erősebb, 43 százalékos volt, szemben a másik csoport 11 százalékával. A hatás a videójátékok elhagyását követően is hónapokig fennmaradt. A kutatás bizonyíték lehet arra, hogy a látásnak ezt az eleme akár korrekciós beavatkozás vagy lencse nélkül is javítható. Bavelier eredményei a Berkeley kutatóit is megihlették, ők most azt tesztelik, segíthet-e a videójáték az amblyopiában vagy tompalátásban szenvedőknek.

látás videójáték kontraszt tompalátás
Kapcsolódó cikkek