Közélet

Rasszizmus: hol és milyen módon a legerősebb?

Európában a három leginkább rasszista ország Anglia, Németország és Franciaország.

A rasszizmus, vagy a diszkrimináció súlyos zavarokat okozhat egy társadalomban - derül ki az InfoRádió összefoglaljából.

Az EU Monitoring szervezete által korábban készített felmérések szerint Nagy-Britannia a legrasszistább ország Európában. A vizsgált időszakban 53 ezer olyan esetről számol be a jelentés, amikor valamilyen rasszista indíttatású incidens történt. A rasszista megnyilvánulások első számú célpontjai Európában a romák, őket a muzulmánok követik.

Az Európai Rasszizmus és Idegengyűlölet Monitoring Központja szerint az adatok nem egészen megbízhatóak, de Anglia után a második helyre Németországot hozták ki, mint rasszista nemzetet, 6500 bejegyzett incidenssel. Franciaországban "csupán" 1500-ról tudnak.

A jelentés szerint Közép- és Kelet-Európában romák esnek áldozatul a leggyakrabban a rasszizmusnak, különösen a munkavállalás és a lakhatás terén. Magyarországon például csak 25 rasszista incidenst jegyeztek fel a vizsgált időszakban, míg Csehországban 200-at.

Ez sajnos szintén pontatlan adat. A BBC által idézett jelentés szerzői megemlítik, hogy a magyar rendőrség az esetek többségében az egyértelműen rasszista összezördüléseket más címszó alatt vonja eljárás alá. Ez még inkább jellemző a fordított esetre, tehát ha cigány a támadó. Ilyenkor meg azért elnézőbbek, nehogy ők, a rend őrei tűnjenek fel rasszista színben, mikor csak jogosan intézkedtek. (Az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a három "dobogós" ország az EU legnagyobb lélekszámú állama, amelyekben nagyon sok bevándorló él.)

Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet vizsgálatai szerint is rendkívüli módon aggasztó az esélyegyenlőség megteremtésével kapcsolatos ígéretek és a gyakorlat között tátongó szakadék. A szervezet éppen ezért az Európai Bizottságnak, az Európai Tanácsnak és az Európai Parlamentnek elküldött jelentéseiben évek óta kézzelfogható intézkedéseket sürget a faji megkülönböztetés megszüntetésére. 
 
Ami Magyarországot illeti, az AI megállapítása szerint komoly probléma a roma gyerekek szegregált - elkülönített, kisegítő osztályokban, illetve kisegítő iskolákban folyó - oktatása. A magyar kormány számos lépést tett az elkülönített oktatás megszüntetése érdekében, ám hiányos a szegregációt megszüntető programok nyomon követése és hatásvizsgálata - vélik a jogvédők.

Európa cigány rasszizmus roma muzulmán
Kapcsolódó cikkek