Közélet

Szlovák elnökválasztás: Gasparovic és Radicová jutott tovább

Ivan Gasparovic, a jelenlegi szlovák államfő, két kormánypárt jelöltje és Iveta Radicová, az ellenzék közös jelöltje jutott tovább a szlovákiai elnökválasztás második fordulójába.

A papírformának és az előrejelzéseknek megfelelő eredmény született a szlovákiai elnökválasztások első fordulójában. Ivan Gašparovič a szavazatok 46,71 százalékát söpörte be és első helyen jutott a második körbe, riválisa, Iveta Radičová 38,05 százalékos eredményt könyvelhetett el.

A többi jelölt messze elmaradt a két legesélyesebb politikustól. A lista harmadik helyén végző František Mikloškóra 5,42 százalék szavazott, Zuzana Martináková 5,12 százalékot gyűjtött be, majd Milan Melník (2,45), Dagmara Bollová (1,14) és Milan Sidor (1,11) következik a sorban.

Az ellenzék közös elnökjelöltje csak a nagyvárosokban - Pozsony, Kassa, Besztercebánya -, valamint a magyarok lakta választási körzetekben tudott diadalmaskodni, ott viszont egyértelműen. Radičová tarolt például Dunaszerdahelyen, ahol a szavazatok csaknem kilencven százalékát megkapta. Ellenfele nem tudott ilyen egyértelmű győzelmeket felmutatni, de az összes többi járásban biztonságos fölénnyel nyert.

A választási részvétel - szintén a várakozásokkal megegyezően- 43,63 százalékos volt, összesen több, mint 1,8 millió választópolgár szavazott. Gašparovič a nem hitelesített eredmények szerint 876 061 szavazatott gyűjtött, Radičová 713 735 támogatót talált magának.

Helyi megfigyelők szerint az első elnökválasztási forduló az előrejelzéseknek megfelelően végződött, de a két továbbjutó közti különbség jóval alacsonyabb a vártnál. Ennek alapján várható, hogy a második forduló előtti kampány nagyon éles lesz. Ivan Horsky politológus azt várja, hogy hangsúlyozottan előkerül a "magyar kártya" is.

Az első elemzések szerint szombaton a dél-szlovákiai magyarok masszívan Iveta Radicovát támogatták. A dunaszerdahelyi járásban például Radicová kapta meg a szavazatok 88,54 százalékát. A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) azonnal reagált.

Az SNS elégedett Ivan Gašparovič győzelmével a köztársaságielnök-választás első fordulójában, de Ján Slota pártelnök sajnálja, hogy a magyar kisebbség Iveta Radičovát támogatta.

Éppen ezért az SNS mindent megtesz annak érdekében, hogy szimpatizánsai az április 4-i második fordulóban fegyelmezetten, a lehető legnagyobb számban az urnákhoz járuljanak. Slota szerint Gašparovič a második körben győzni fog.

A szlovákiai elnökválasztás 2. fordulójára április 4-én kerül sor. A két jelölt közül az lesz az államfő, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét.

Slota gasparovic szlovákiai elnökválasztás Szlovákia radicová
Kapcsolódó cikkek