Közélet

Törvényt sértett a békéscsabai polgármester? Vantara cáfol

Vantara Gyula békéscsabai polgármester (Fidesz) 2007-ben az önkormányzat nevében a jegyző helyett kötött szerződést Harangi László ügyvédi irodájával, és a Polgármesteri Hivatal a szerződés lejárta után is fizetett az ügyvédnek. Ezen lépések sértik az államháztartásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit – állapította meg az önkormányzat ügyrendi és ellenőrzési bizottsága, és ezen a véleményen van a Magyar Államkincstár is.

Békéscsaba Polgármesteri Hivatala Harangi László ügyvédi irodájával 2007. június 15-én megbízási szerződést kötött aznaptól 2007. december 31. közötti határozott időtartamra az Életfa Nyugdíjasházat Működtető Kht. átalakításának előkészítésére. A szerződésben meghatározott havi megbízási díj kifizetésére azonban 2008. novemberig sor került, a szerződésben megjelölt időponton túl.

A szerződést az önkormányzat nevében Vantara Gyula polgármester kötötte Benedek Mária jegyző helyett, amely lépéssel sérült az államháztartásról szóló törvény – állapította meg február 13-án a békéscsabai önkormányzat ügyrendi és ellenőrzési bizottsága. A bizottság szerint a szerződés érvénytelennek tekinthető.

A közgyűlési bizottság vizsgálata folyamatban van, döntés egy hónap múlva várható – nyilatkozott a Világgazdaság Online-nak Vantara Gyula polgármester. Mint mondta, a szerződést szabályosnak tekinti, a felvetésekkel nem ért egyet, az ügyvédi iroda pedig elvégezte munkáját.

Hasonlóan nyilatkozott Haranginé Ádám Zsuzsanna is, az ügyvédi iroda munkatársa, hozzátéve, nem érti, miért nem írhatta alá vezetőként a polgármester a szerződést. Szerinte Vantarát ezért nem terhelheti felelősség. Másrészt a szerződés melléklete folyamatos határidős megbízást tartalmaz, így ezt a vádat sem érti. Ezért úgy vélte, politikai támadásról van szó.

A szerződés 2007. december 31-ig szólt, azonban tavaly is történtek kifizetések az ügyvédi iroda részére, amelynél a kifizető és az utalványozó több esetben maga a polgármester volt. Ez ugyancsak sérti az államháztartásról szóló törvény vonatkozó rendelkezéseit – állítja az ügyrendi és ellenőrzési bizottság.

Szabályos szerződés nélkül közel egy évig havi 480 ezer forint megbízási díjat fizetett az önkormányzat az ügyvédi irodának. A bizottság javasolja, hogy a tavalyi kifizetéseket a Polgármesteri Hivatal – tekintettel arra, hogy a kifizetések érvényes szerződés nélkül történtek meg – követelje vissza.

A bizottság szerint a 2007-ben lejárt szerződésre nem lehetett volna fizetni. Az államháztartási törvény szerint lehetett volna megbízás alapján munkát végezni, azonban csak 50 ezer forint értékhatárig.

A Magyar Államkincstár Dél-alföldi Regionális Igazgatósága véleménye szerint az ügyvédi iroda részére a kifizetések 2008. január és november között nem feleltek meg a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek. A szerződő feleket 2007. december 31-vel elszámolási kötelezettség terhelte volna, hiszen szerződéses jogviszonyuk ekkor megszűnt.

Előzmények: Pénzeket kér számon a csabai ellenzék, vitatják a szerződést

Békéscsaba Vantara Gyula törvénysértés Fidesz államháztartásról szóló törvény Harangi László
Kapcsolódó cikkek