Közélet

Választási reform és népszerű politikai üzenetek - Távol a megegyezés a PC szerint

Az utóbbi hónapokban felerősödött a választási rendszer reformjának igénye, amelynek legfontosabb okai a választókerületek között kialakult, az egyenlő választójog elvét sértő súlyos aránytalanságok, a jelöltállítás körüli látványos visszaélések és botrányok, illetve a kisebb létszámú parlamentre vonatkozó demagóg ígéretlicit.

Az első két probléma – kellő politikai akarat megléte esetén – a jelenlegi választási rendszer működési mechanizmusai mellett is megoldható lenne, a minden párt által szorgalmazott kisebb létszámú parlament azonban a szisztéma átalakítását igényli. A képviselői létszám csökkentése népszerű politikai üzenet, de jelentős megtakarítást nem jelentene a költségvetés számára – írja a választójogi megegyezéssel kapcsolatos javaslatokról a Political Capital.

A témával kapcsolatos vita több pártot is korábbi koncepciójának felülvizsgálatára késztette: 2009. február 1-jén a miniszterelnök, március 3-án az SZDSZ és az MDF állt elő teljesen új reformjavaslatával, amelyek mind teljesítik a Fidesz és a KDNP által szorgalmazott – részleteiben továbbra is ismeretlen – 200 fős létszámkorlátot.

A SZDSZ-MDF mostani javaslata három változatot is felkínál az MSZP és a Fidesz számára, mivel azonban a választási rendszer módosítása kétharmados parlamenti többséget igényel, az előkészítő háttértárgyalások nélkül kezdeményezett változtatások elsősorban taktikai célokat szolgálnak; tényleges politikai akarat a megegyezésre nem körvonalazódik.

A Political Capital álláspontja szerint két alapvető probléma áll fenn a jelenlegi választási rendszer működési mechanizmusaival kapcsolatban, amelyek kiküszöbölése alapvető fontosságú. Az egyik, hogy a választás folyamata, a szavazatok hasznosulása átláthatatlan a választók számára, A másik, hogy a választási eredmény nehezen kalkulálható a politikai erők számára.

választójog Egyéni javaslat listás választókerület political capital párt választási rendszer Parlament PC
Kapcsolódó cikkek