Közélet

"A világcionizmus a megszemélyesített rasszizmus" - Botrány a világkonferencián

A genfi nemzetközi anti-rasszizmus konferencián Mahmud Ahmedinedzsád iráni elnök rasszistának nevezte az izraeli kormányt. Támadása Izrael mellett az állítólagos amerikai "cionista köröket" érte. Az Európai Unió képviselői a beszéd közben kivonultak a teremből.

Ahmedinedzsád szerint Izrael a "legkegyetlenebb és legrasszistább rezsim", az országot a "zsidó szenvedés kifogásával" alapították. Az iraki háborút a "cionisták" és szövetségeseik tervelték ki; a cionizmus pedig a "megszemélyesített rasszizmus" - idézi a Spiegel Online vezércikkében az iráni elnököt.

Izrael, az Egyesült Államok és Németország az iráni elnök felszólalása ellen tüntetőleg részt sem vett a konferencián; az izraeli külügy még a beszéd előtt konzultációra hazahívta svájci nagykövetét. Ban Ki Moon ENSZ-főtitkár mélyen sanálatát fejezte ki a bojkott miatt. "Arról álmodunk, hogy elindulunk egy új irányba, mégis sokan közülünk a múltban ragadtak" - mondta.

Franciaország az utolsó pillanatban döntött a részvétel mellett, ám előre jelezte, amint az iráni elnök antiszemita hangnemben kezd beszélni, elhagyják a termet. Nicolas Sarkozy francia elnök Ahmedinedzsád felszólalását utólag a "gyűlölet beszédének" nevezte, mely felhívott a "rasszista gyűlöletre"; az iráni elnök szavai "az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozatának alapvető értékeit lábbal taposta". Ez ellen az EU-nak a "legnagyobb elhatározottsággal" fel kell lépnie.

A német Der Spiegel magazin múlt heti számában hosszú interjút közölt az iráni elnökkel. Ebben Ahmedinedzsád kifejti, nem érzi - nem is érti a kérdést -, hogy miért kellene Iránnak gesztust tennie a nyugati világ felé. Kiemelte, külön gratulált Obamának megválasztásakor; az amerikai oldalról azonban a szavakat tetteknek kell követniük. Önkritikát nem hajlandó gyakorolni, nem érzi azt, hogy Irán az elmúlt 30 évben bármikor is hibázott volna; továbbá kikérte magának, hogy országát az atomfejlesztések miatt svindlizéssel vádolják.

A "cionistákról" azt mondja: háborúkban gazdagodtak meg, és most Obamát is befolyásuk alatt tartják. Arra a kérdésre, hogy esetleg rosszul mérte-e fel Amerikát, amikor kijelentette, soha nem lesz fekete bőrű elnöke, Ahmedinedzsád azt mondta: reméli a washingotni politika alapvető természete is megváltozik, nem csak a színe. 

A teljes interjút elolvashatja itt

Németország Obama ahmedinedzsád Izrael Svájc Genf Sarkozy rasszizmus anti-rasszizmus Amerika Irán
Kapcsolódó cikkek