Közélet

"Amerika értékes információt szerzett a kínvallatásokkal"

Dick Cheney volt amerikai alelnök szerint a nemzetközi közösség által elítélt, kínzásnak is tekinthető módszerek segítségével az Egyesült Államok értékes információkat szerzett a foglyoktól.

A volt alelnök nyilatkozatát az indokolta, hogy az Obama-kormány olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek az amerikai hadsereg vallatásai módszereit taglalják – jelenti az AP.

A Guantanamón ítélet és vádemelés nélkül fogvatartott foglyokat a hadsereg gyakran agresszív módszerekkel faggatta: ezek közé tartozott a meztelenre vetkőztetés, a kutyákkal történő megfélemlítés, az alvás lehetőségétől való megfosztás, illetve a vízbefojtás imitálását, azaz "water boarding".

Ennek során egy törölközőt terítenek az áldozat arcára, amelyre folyamatosan vizet csorgatnak, így szimulálva a vízbefojtást. Többek között ezt a módszert is betiltotta a hadsereg azóta.

Dick Cheney volt amerikai alelnök az elmúlt időszakban újra sűrűsödő kritikák ellenére a Fox Newsnak adott interjújában úgy fogalmazott: ezek a módszerek értékes információkkal szolgáltak az Egyesült Államok védelme szempontjából.

Obama alelnök kínvallatás cheney fogoly Guantanamó
Kapcsolódó cikkek