Közélet

Egy anyag, amely tízmilliárdszor erősebb az acélnál

A tudományos szimulációk azt mutatják: a neutron csillagok felszínét borító anyag tízmilliárdszor erősebb, mint az acél. Erre szüksége is van az égitesteknek, mivel kis térfogaton rendkívüli sűrűségű anyagot kell magukban tartaniuk.

A neutron csillagok a szupernova robbanások után visszamaradó, rendkívül sűrű, viszonylag kis méretű égiteste – írja a New Scientist.

A belsejüket "neutron leves" alkotja, amelyet erős neutronkéreg tart magában. Az átlagosan 20 kilométeres átmérőjű csillagok másodpercenként több száz fordulatot tesznek. Hatalmas sebességüknek és gravitációjuknak köszönhetően gyűrődéseket okozhatnak az űr "szövetében".

A neutron csillagok felszínének erejéről eddig csak becslések születtek, a korábbi elképzelések is azt valószínűsítették, hogy annak minden földi anyagnál erősebbnek kell lennie.

A Los Alamos Nemzeti Laboratóriumban végzett számítógépes szimuláció most kimutatta: minden eddigi találgatásnál erősebb a kis csillagok felszíne.

A neutronkéreg a csillagon uralkodó hatalmas nyomásnak köszönheti rendkívüli tulajdonságait: a földi anyagok azért törnek el, mert kristályaik hézagosan épülnek fel. A neutron csillag felszínét alkotó kristályokat azonban a nyomás összepréseli, így tízmilliárdszor nagyobb erőt kell kifejteni eltöréséhez, mint az acél esetében.

szupernova csillag neutron acél Los Alamos
Kapcsolódó cikkek